Politie moet meer gaan samenwerken727x

AMSTERDAM, woensdag 26-04-2006
Criminelen ontspringen in Nederland nog te vaak de dans omdat verschillende politiekorpsen langs elkaar heen werken. Belangrijke informatie wordt niet goed overgebracht en daardoor kunnen bijvoorbeeld terroristen, drugssmokkelaars en mensenhandelaren ongestoord hun gang gaan.


Dit zegt hoofdcommissaris Peter van Zunderd van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) in een gesprek met De Telegraaf.


,,We zijn het raam van Europa. Legaal komt in Nederland van alles binnen, maar illegaal dus ook. Daar moeten we veel beter op inspringen. Europees moeten we meer gaan samenwerken, maar ook binnen eigen land dienen water-, spoorweg- en verkeerspolitie elkaar beter te ondersteunen.”


Momenteel zijn er al enkele vormen van (Europese) samenwerking te bespeuren, zoals grootscheepse alcoholcontroles. „Ook hebben we afspraken met diverse landen gemaakt om vrachtwagenchauffeurs te controleren op snelheid en voldoende rust. Ze worden bij ons aan de grens op video vastgelegd en in het land van bestemming opnieuw. Dan kunnen wij exact zien hoe lang die chauffeur erover heeft gedaan. Een soort trajectcontrole dus”, aldus Van Zunderd.Er dient echter nog veel meer te gebeuren, vindt de baas van het 4500 koppen tellende politiekorps. „Neem bijvoorbeeld de drugssmokkelaars. Die komen geregeld vanuit Frankrijk of Duitsland hier drugs kopen met de auto. Als we dat eindelijk hebben aangepakt, stappen ze doodleuk op de trein. We moeten lijsten krijgen met namen van die lieden. Dan kunnen we veel beter opsporen en aanhouden. Informatie-uitwisseling is daarom enorm belangrijk.”


Daarom ook start nog dit jaar een soort ’criminelengoogle’. Met dat systeem, Blue View, kunnen alle agenten in ons land informatie over criminelen, verdachten en misdrijven ’googlen’.

Bron:  De Telegraaf (abonnee gedeelte)

Melder: Maserati Teun

Deel op Twitter Deel op Facebook Deel met Whatsapp Deel met Telegram