Politie pakt elke maand dertig rijbewijzen af





 

groningen - Elke maand raken zo'n dertig automobilisten ergens in de provincie Groningen hun rijbewijs kwijt, omdat zij veel te hard rijden. De grens voor inbeslagname van het rijbewijs ligt bij een snelheidsovertreding van meer dan vijftig kilometer boven de toegestane snelheid.



Driekwart van deze automobilisten sneuvelt op de ringwegen rond de stad Groningen. Gerekend vanaf 1 september vorig jaar heeft de politie in de provincie 250 rijbewijzen in beslag genomen. Dit betekent naast enkele dagen ongemak een forse boete en bij recidive ontzegging van de rijbevoegdheid voor een langere periode.



De cijfers zijn vrijgegeven door de Regiopolitie Groningen. Het korps houdt nu al enkele maanden verscherpte controles op de ringwegen rond de stad. Gerekend vanaf 1 januari van dit jaar moesten binnen de stadsgrenzen 85 coureurs hun rijbewijs bij de politie achterlaten.



Nog hoger liggen de resultaten van snelheidsovertredingen. Vanaf 1 januari heeft het Justitieel Incasso Bureau in Leeuwarden, de instantie die landelijk de incasso van de boetes regelt, 31.651 automobilisten een bekeuring gestuurd voor een snelheidsovertreding op de stadse ringwegen.



Dit aantal brengt het maandgemiddelde op 8000 bekeuringen. Het grootste deel van deze boetes geldt kleine snelheidsoverschrijdingen die ook door de camera's langs de kant van de weg worden gefotografeerd. Een kleiner deel is door de lasergun gesnapt.



In dezelfde periode reden op de ringwegen ook 7338 automobilisten door een rood verkeerslicht. De cijfers liggen hoger dan in vergelijkbare periodes in voorgaande jaren. De verscherpte controles vanaf begin dit jaar zijn daar zeker debet aan.



De vraag in hoeverre de ringwegen rond de stad te veel uitnodigen voor snelheden hoger dan 70 kilometer per uur blijft onbeantwoord.

 
 
Bron: Dagblad van het Noorden
 
  5-11-2003  


|

FlitsKaart