Politie zet criminelen voet dwars met apparaat





 

AMSTERDAM - De Amsterdamse politie zet een controleapparaat langs de weg in om beroepscriminelen de voet dwars te zetten. De Catch Ken, zoals het apparaat heet, was bedoeld voor verkeerscontroles. Maar digitale koppeling aan een reeks politiebestanden vergroot de mogelijkheden ervan aanzienlijk.



Controles met het apparaat hebben de afgelopen twee maanden geleid tot ongeveer zeventig criminele 'hits', variërend van een boete tot arrestatie of inbeslagname. Plaatsvervangend korpschef van de regiopolitie Amsterdam-Amstelland toont zich in het jongste nummer van het Algemeen Politieblad enthousiast over het hinderlijk volgen van criminelen met behulp van Catch Ken.



Met het stelselmatig controleren ontneemt de politie de criminelen hun ,,onaantastbaarheid'', meent Van Riessen. De Amsterdamse geestdrift heeft ertoe geleid dat wordt gewerkt aan een landelijk project om criminelen met Catch Ken op de huid te zitten.



De inzet van het apparaat past in de Amsterdamse politiestrategie van 'tegenhouden': het zo veel mogelijk hinderen van criminelen. ,,We controleren alles'', zegt Van Riessen. ,,We pellen ze helemaal uit binnen de wettelijke mogelijkheden, en dat vinden ze heel vervelend.''



De afgelopen anderhalf jaar heeft de Amsterdamse politie het zware criminele milieu zo nauwkeurig mogelijk in kaart gebracht. Dat leverde een lijst op van circa duizend beroepscriminelen. Het landelijke project met Catch Ken moet volgens Van Riessen een samenwerking van alle politieregio's en de nationale recherche worden.

 
 
Bron: Planet
 
  7-11-2004  


|

FlitsKaart