Politieauto's van karton





 

Vakantiegangers die via Antwerpen naar huis reden, kunnen het niet hebben gemist; het nieuwe Belgische wapen tegen hardrijders.



Van een paar honderd meter afstand lijkt het busje op de vluchtstrook een politiewagen. Even op de snelheid letten, dus. Maar wanneer je dichterbij komt, blijkt dat de Ford Galaxy net zo echt is als de marsmannetjes uit War of the Worlds.





Net als een Hollywooddecorstuk is de "politieauto" van veredeld bordkarton met aan de achterkant een paar palen die voorkomen dat het plat op straat komt te liggen. De eendimensionale dienders zijn volhouders, want tegen de achterbanden groeit onkruid. Zouden de Belgen daar nu echt in trappen?



"Wanneer u, zoals bij de werken rond Antwerpen, langzaam aan de wagen voorbij rijdt, ziet u dat het geen echte auto is. Dan werkt het niet" erkent postoverste Alain Verstrepen van de federale verkeerspolitie in Antwerpen. Bij een normale snelheid is de bordkartonnen bus volgens hem wel degelijk overtuigend.



"Er wordt dan echt afgeremd omdat men bang is te worden geflitst" legt de overste uit. "Of men vreest een fuik van een onderscheppingploeg of een moto".



De snelheid blijft ook na het passeren van de wagen lager, zegt Verstrepen. "Wel is het zo dat we de auto maar een paar dagen op één plek kunnen laten staan, want daarna weet men het. Gelukkig valt hij gemakkelijk af te breken en mee te nemen".



De federale politie heeft inmiddels tien fopauto's. Volgens Verstrepen kosten ze niet veel. Desondanks zijn de Nederlandse collega's nog niet aan het bestellen geslagen.



"Er gaat denk ik wel een preventieve werking van uit want in Japan doen ze dit ook. Daar zetten ze er zelfs etalagepoppen bij met politie-uniformen aan" weet Herman Slootman van het Korps Landelijke Politiediensten. "Maar in Nederland zou dit soort dingen geen lang leven zijn beschoren. De drempel naar vernielingen is bij ons een stuk lager, kijk maar naar het aantal flitskasten dat wordt gesloopt. We zouden namaakauto's blíjven kopen".


 
 
Bron: Algemeen dagblad
 
  8-4-2005  


|

FlitsKaart