Politiefamilie’ vervalst proces-verbaal





 

Een hoofdagent van de Verkeers Ongeval Analysedienst van de politie in Nijmegen heeft in 2003 het proces-verbaal van een aanrijding in het voordeel van zijn zoon laten veranderen. Een zus, die eveneens bij de politie werkt en haar vriend, die op de politieschool zit, hebben geholpen.
Dat blijk uit een rapport van de nationale Ombudsman, dat deze week is verschenen. De tegenpartij van de aanrijding nam geen genoegen met de gang van zaken en stapte, nadat de korpsbeheerder van de regiopolitie Gelderland-Zuid zijn klacht verwierp, naar de Ombudsman.

De gedupeerde partij krijgt nu alsnog een schadevergoeding, terwijl de ’politiefamilie’ op haar gedrag is aangesproken, aldus een woordvoerder van de politie. Ook de toenmalige korpsbeheerder, de huidige minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst krijgt een veeg uit de pan van de Ombudsman, die in zijn rapport haar handelwijze niet behoorlijk noemt.

In 2003 botste de zoon van de hoofdagent op een auto voor hem. De jongen belde zijn zus, die bij de publieksdienst van de politie werkt, en zijn vader. De zus en haar vriend arriveerden als eersten. De vriend trok zijn politielegitimatiebewijs. Hij maakte volgens de klager een bedreigende en intimiderende indruk. Terwijl twee agenten de gegevens van de aanrijding noteerden, arriveerde de vader, die zei dat hij als deskundige meteen zag dat de tegenpartij een oude schade als nieuw probeerde te claimen.

De vader maakte enkele dagen later in uniform en vergezeld van een collega op diverse tijdstippen foto’s van de auto van de tegenpartij, terwijl die wagen op een bedrijfsterrein stond geparkeerd. Later nam de vader contact op met zijn collega’s, om te melden dat er iets aan het proces-verbaal ontbrak. De collega’s veranderen daarop de melding zodanig, dat er volgens de Ombudsman een duidelijk verschil in het voordeel van de zoon ontstond.

De Ombudsman vindt dat de hoofdagent zijn rol als vader niet gescheiden heeft gehouden van zijn werk. Hij had zich nooit met de zaak mogen bemoeien en zeker niet in uniform. De Ombudsman vindt dat niet behoorlijk. Dat Ter Horst als korpsbeheerder later niet volmondig erkend heeft dat hier sprake was van een ernstige misstap van de politie, is volgens de Ombudsman eveneens verwijtbaar. „Het is duidelijk dat het om ernstig laakbaar gedrag gaat”, schrijft hij.

De nieuwe korpsbeheerder zal de tegenpartij excuses aanbieden, zegt een woordvoerder. De korpschef licht de betrokken verzekeringsmaatschappijen in. Ook zijn binnen het korps maatregelen genomen om een herhaling te voorkomen.

 
 
Bron: de telegraaf
 
  7-9-2008  


|

FlitsKaart