Provincie Utrecht krijgt motorvriendelijke vangrail





 

De provincie Utrecht presenteert maandag in Woudenberg de eerste motorvriendelijke vangrail van Nederland. Een motorrijder die er onverhoopt mee in aanraking komt, loopt volgens de provincie aanzienlijk minder kans op ernstig letsel dan bij een botsing met een gewone vangrail.



De nieuwe 290 meter lange bermbeveiliging is aangebracht in een gevaarlijke bocht van de provinciale weg N224 bij de Piramide van Austerlitz in Woudenberg. De basis van het systeem is de al aanwezige vangrail, die voorzien is van enigszins flexibele metalen schotten. Die sluiten de ruimte tussen de onderkant van de rail en de grond af, waardoor motorrijders niet meer onder de rails door kunnen schieten. Het belangrijkste effect is echter dat de schotten voorkomen dat een motorrijder tegen een poot van de vangrail komt. Dergelijke botsingen kunnen tot zeer ernstig letsel leiden.



De provincie Utrecht besloot tot de toepassing van het nieuwe systeem op initiatief van de Motorrijders Actie Groep (MAG). Voorzitter W. Dijkhorst van de MAG spreekt van een mijlpaal na vijf jaar lobbyen. Ze hoopt dat andere wegbeheerders het goede voorbeeld van de provincie Utrecht zullen volgen. ,,In Duitsland wordt het systeem al op enkele plaatsen toegepast en daar is inmiddels bewezen dat het werkt'', aldus Dijkhorst.



De kosten van de aanpassing van gewone tot motorvriendelijke vangrail bedragen volgens een woordvoerster van de provincie Utrecht 32 euro per meter, inclusief montage.

 
 
Bron: Bron:  internet
 
  20-6-2003  


|

FlitsKaart