Puntenrijbewijs helpt nauwelijks





 

DEN HAAG - Het puntenrijbewijs waarbij twee 'gele' kaarten leiden tot intrekking van het rijbewijs, zoals minister Peijs wil invoeren, heeft weinig effect op de verkeersveiligheid. Dat staat in een rapport van de Adviesdienst Verkeer en Vervoer van het ministerie van Verkeer en Waterstaat.
De invoering van het puntenrijbewijs kan acht verkeersdoden en tachtig gewonden die naar een ziekenhuis moeten worden gebracht, per jaar besparen, als het rijden onder invloed van meer dan 0,5 promille alcohol al een gele kaart oplevert. Maar Peijs wil alleen gele kaarten uitdelen bij zware overtredingen als veel te hard rijden of door rood rijden. Een gele kaart op veel te hard rijden scheelt jaarlijks 0,6 doden en zeven ziekenhuisopnamen, voor door rood rijden zijn deze cijfers respectievelijk 2,5 en elf.



Volgens de adviesdienst is de pakkans gering, waardoor automobilisten geneigd zijn na het intrekken van hun rijbewijs gewoon zonder document achter het stuur te kruipen. Daarnaast wijst de dienst op 'afbreukrisico's' als vaker doorrijden na een ongeval en fraude.



Desondanks werkt Peijs door aan het wetsvoorstel dat zij op verzoek van de Tweede Kamer met haar collega Donner van Justitie voorbereidt. Naar verwachting kan dat in de loop van 2005 naar de Tweede Kamer worden gestuurd.

 
 
Bron: Dagblad van het noorden
 
  18-9-2004  


|

FlitsKaart