Radarverklikkers nog steeds populair





 

Sinds radarverklikkers begin vorig jaar werden verboden, zijn er zo’n 4.000 stuks in beslag genomen door de politie. Dit heeft een politiewoordvoerder maandag bekend gemaakt. Veel automobilisten nemen nog steeds liever het risico een bekeuring te krijgen voor bezit van het apparaatje, dan dat zij zich houden aan de snelheidslimiet.



Invoer, gebruik en verkoop van radardetectors, een apparaat dat snelheidscontroles 'verklikt', zijn sinds 1 januari 2004 verboden. Justitie is van mening dat de apparaten uitnodigen tot te hard rijden.



Op de aanwezigheid van een detector in een voertuig staat een boete van 250 euro. Het apparaat wordt ook in beslag genomen bij ontdekking. Een detector is tweedehands verkrijgbaar voor ongeveer 115 euro.



Proefproces

Een journalist van autoblad Autovisie plaatste vorig jaar een radardetector zichtbaar achter zijn voorruit om zo een proefproces uit te lokken.



De journalist vond dat justitie niet kan bewijzen dat de aanwezigheid van een radardetector in de auto tot te hoge snelheden leidt. Een rechter stelde hem in het ongelijk en liet hem de boete van 250 euro betalen.



De betrokken ministeries werken aan een ruimer verbod. Apparaten die door middel van laserstralen de meetapparatuur van de politie kunnen verstoren worden waarschijnlijk ook verboden.


 
 
Bron: Elsevier.nl
 
  5-9-2005  


|

FlitsKaart