Rechter akkoord met fijnstoftax





 

De invoering van de omstreden fijnstoftax gaat dinsdag gewoon door. De rechtbank in Den Haag ging niet mee in de eis van de RAI Vereniging en de Bovag om op het laatste moment nog een streep te halen door de nieuwe belastingmaatregel, die onderdeel wordt van de aanschafbelasting bpm.

Dat bleek maandag uit een uitspraak van de voorzieningenrechter.

Prijzen

Vanaf dinsdag worden de prijzen van nieuwe dieselauto’s aangepast. Voertuigen met een lage uitstoot van fijn stof gaan tot 900 euro minder kosten, terwijl auto’s met een vieze motor juist veel duurder worden.

In extreme gevallen gaat de aanschafprijs van diesels met 11.100 euro omhoog. Deze prijsverhoging geldt voor SUV’s en minivans met een gewicht van meer dan 2000 kilo en een uitstoot van 60 microgram fijn stof per kilometer.

Kort geding

De RAI Vereniging en de Bovag stelden in een door hen aangespannen kort geding dat de zogeheten ’fijnstofdifferentiatie’ in strijd is met Europese wetgeving. Sommige automodellen zouden onverkoopbaar worden, hoewel ze voldoen aan de huidige Europese milieueisen.

Maandag bleek dat de rechter deze redenering niet steunt. De eisen van Bovag en RAI Vereniging werden verworpen.

Bovag

"Deze uitspraak is natuurlijk teleurstellend", reageerde een woordvoerder van de Bovag. "En ondanks deze uitspraak blijven we het merkwaardig vinden dat Nederland zo voor de Europese muziek uitloopt.

Europa zal er ook niet blij mee zijn, want met deze uitspraak wordt de deur opengezet voor andere lidstaten om op eigen houtje wetgeving in te voeren die afwijkt van wat Europees is afgesproken, dat kan niet de bedoeling zijn."

De brancheverenigingen beraden zich op nieuwe stappen tegen de fijnstoftax.

 
 
Bron: www.nu.nl
 
  31-3-2008  


|

FlitsKaart