Rechter verscheurt snelheidsboetes Overloonseweg Vierlingsbeek





 

De gemeente Boxmeer moet de verkeerssituatie op de Overloonseweg verbeteren en verduidelijken. Dat heeft de rechter in Den Bosch vrijdag bepaald. Op de weg werden eind december 2013 zo’n 1700 bekeuringen uitgedeeld voor snelheidsovertredingen. Het dorp stond op zijn kop vanwege deze 'regen aan bonnen'. Volgens inwoners is de weg niet gevaarlijk en werd er alleen geflitst 'om de kas te spekken'. Daarom spanden zij een zaak aan.

De snelheid op de Overloonseweg ging jaren geleden omlaag van tachtig naar vijftig kilometer per uur, maar niemand trok zich daar wat van aan. Controles waren er nooit, tot december 2013. "Ik kreeg een bekeuring van 161 euro, dat viel niet mee", vertelt Hetty Egger. Haar plaatsgenoot Marc Oudenhoven moest 114 euro aftikken en Sjaak Rambags meer dan 300 euro. Egger, Oudenhoven en Rambags maken onderdeel uit van het Meldpunt Geldklopperij. Dat werd opgericht na de bonnenregen eind 2013.

"Je waant je in buitengebied"
"Je waant je hier in een 80-kilometerzone, in een buitengebied", legt Oudenhoven uit. Er staat wel een 50-kilometerbord, beaamt hij. "Maar de weg nodigt uit iets harder te rijden. De weg is heel breed en de inrichting lijkt op die van een 80-kilometerweg. De auto's hier komen vanaf de snelweg, van Overloon. Om dan in een keer naar die 50 kilometer per uur te gaan, op deze brede weg zonder drempels..."

Het meldpunt vertegenwoordigt tussen de twee- en driehonderd mensen. De boetes die zij kregen, hoeven zij niet te betalen. Het meldpunt gaat zich hard maken dat ook de boetes van de mensen die niet bij het meldpunt zijn aangesloten, worden kwijtgescholden.

Omroep Brabant schreef eerder: Golf aan verkeersboetes in Vierlingsbeek: 75 procent van bewoners beboet

Het dorp Vierlingsbeek is overspoeld door een golf aan verkeersboetes. Van de inwoners is in december op de Overloonseweg maar liefst zo'n 75 procent geflitst voor te hard rijden.

De snelheid op die weg ging jaren geleden al omlaag van 80 naar 50 kilometer per uur. Maar daar trok bijna niemand zich iets van aan en controles waren er nooit . Tot de politie in december ging flitsen. Sommige mensen moeten meer dan 500 euro aan boetes betalen, omdat ze vaker zijn betrapt op dezelfde plek.

"Geldklopperij"
In Vierlingsbeek is er flinke ophef ver het grote aantal boetes. "Het is geldklopperij om de staatskas te spekken", zegt een man die 195 euro moet betalen.

Veel mensen in Vierlingsbeek denken er zo over en geloven niet dat de controles voor de verkeersveiligheid zijn gehouden. "Op die plek is nog nooit een ongeluk gebeurd", zegt een man die ook een boete kreeg.

Actie tegen de boetes
Het Vierlingsbeekse raadslid Marc Oudenhoven wil actie ondernemen tegen de boetes. Hij overweegt om de boetes aan te vechten bij de rechter. Ook wil hij proberen om de maximumsnelheid op de Overloonseweg weer te verhogen van 50 naar 80 kilometer per uur.

Ook de lokale fractie PK wil dat het college de Overloonseweg opnieuw inricht. Bestuurders moeten volgens de fractie eerder geattendeerd worden op het binnenrijden van de bebouwde kom. De partij ziet weinig in het aanvechten van de boetes, omdat er volgens PK juridisch niets mis is met de uitgedeelde boetes. De partij vraagt het college 'versneld werk' te maken van de herinrichting.


Linn naar video van Omroep Brabant

 
 
Bron: Omroep Brabant
 
  29-8-2015  


|

FlitsKaart