Recordaantal bekeuringen door uitsterven wielklem





 

AMSTERDAM, Parkeercontroleurs in Amsterdam houden tijd over nu de wielklem aan het uitsterven is. Dit blijkt te leiden tot een ware boeteregen, omdat de overgebleven uren worden ingevuld met het controleren van automobilisten.

Doordat de handeling van het omleggen van de wielklem steeds minder vaak wordt uitgevoerd, hebben de parkeerwachters veel meer de gelegenheid auto’s langs te gaan om te kijken of er wel (voldoende) is betaald voor het parkeren. De klem wordt louter nog, en met mate, gebruikt in de binnenstad.

Toename

Vorig jaar kwamen mede hierdoor 240.524 boetes (110 miljoen euro) binnen en dat was een toename van ruim 40.000 ten opzichte van het jaar ervoor (91 miljoen euro). Ter vergelijking: in 2001, toen de wielklem nog volop werd uitgedeeld, werden er slechts 140.407 bekeuringen (64 miljoen euro) geschreven.

De boeteregen is des te opmerkelijker, omdat van de afgelopen vijf jaar juist vorig jaar het minste aantal uren op straat is gecontroleerd (321.578 uur).

De dienst stadstoezicht geeft toe dat een ander beleid leidt tot hogere inkomsten. „Controleurs in het Centrum leggen nu in eerste instantie een naheffingsaanslag op, met de waarschuwing dat men een wielklem kan verwachten als bij een tweede ronde wordt geconstateerd dat er nog geen parkeergeld is betaald. Het in tweede instantie aanbrengen van een wielklem heeft geleid tot meer naheffingsaanslagen (boetes, red.), omdat de tijd voor het plaatsen van een klem wordt benut voor een intensievere parkeercontrole”, aldus de dienst.

Opvallend is daarbij dat automobilisten wel vaker klagen over de boete. „De ervaring is dat mensen sneller klagen over een naheffingsaanslag dan over een wielklem”, zegt de dienst daarover.

 
 
Bron: Dagblad van het Noorden /Abonnee gedeelte
 
  11-2-2006  


|

FlitsKaart