Recordaantal bezwaren tegen verkeersboetes





 

Bijna een half miljoen verkeersovertreders gingen vorig jaar in beroep tegen een bon. Iets meer dan 10 procent kreeg gelijk.

Een 'historisch hoog aantal' is het volgens het Openbaar Ministerie (OM), in zijn jaarverslag: de 449.900 ingediende bezwaarschriften tegen verkeersboetes die het in 2013 binnenkreeg. Het aantal beroepen dat vorig jaar daadwerkelijk werd behandeld lag zelfs hoger omdat er nog een achterstand moest worden weggewerkt. In totaal beslisten de juristen 515.000 keer over een verzoek om een verkeersbon te verscheuren, 138.000 keer meer dan het jaar ervoor.

Volgens het OM is de stijging voor een belangrijk deel te verklaren door een hoger aantal uitgeschreven verkeersboetes. Maar overtreders die het gelijk aan hun zijde denken te hebben lijken daarnaast vasthoudender te worden. Ook kantonrechters hadden het drukker met onwillige verkeersovertreders. Ruim 66.000 zaken kwamen, na beoordeling door het OM, echt voor de rechter, 10.000 keer meer dan in 2012.

De kans dat de bon alsnog verscheurd wordt is overigens maar klein benadrukt een woordvoerder van het OM. Slechts in 13,3 procent van de aangetekende beroepen werd vorig jaar besloten de boete ongeldig te verklaren. Dat was iets minder dan in 2012 toen dat in 14 procent van de binnengekomen bezwaren gebeurde. Van de zaken waar de kantonrechter zich uiteindelijk over boog, ging ongeveer 10 procent van de acceptgiro's alsnog de prullenbak in. "Van alle uitgeschreven bonnen wordt in totaal slechts een half procent kwijtgescholden, dat percentage is al jarenlang stabiel", aldus een woordvoerder.

In 2013 werden er meer dan 10 miljoen verkeersboetes uitgedeeld. Vooral hardrijders kregen een prent. De trajectcontroles op de A4 en A2 leverden daar, met bijna een miljoen verkeersboetes per stuk, een grote bijdrage aan.

In 2012 werd er bij het OM nog relatief veel bezwaar gemaakt tegen boetes, op de toen nog gloednieuwe trajectcontrole, op de A2 maar daar was volgens het OM vorig jaar geen sprake meer van.

 
 
Bron: Metro nieuws
 
  17-7-2014  


|

FlitsKaart