Rijenaar laat zich niet foppenx

OOSTERHOUT - Cees Looijmans uit Rijen is bij de kantonrechter in Breda vrijgesproken van een snelheidsovertreding die hij nu bijna twee jaar geleden begaan zou hebben op de Tilburgseweg in Oosterhout. Op 25 april 2000 registreerde een flitskast dat Looijmans daar met 137 kilometer per uur voorbijgeraasd zou zijn.


Rijenaar Cees Looijmans voor de gewraakte flitskast op de Tilburgseweg in Oosterhout. Op de achtergrond de bestelwagen waarmee hij 137 km/uur gereden zou hebben. Deze kan volgens gegevens van de fabriek echter niet harder dan 120 km.
(Foto: Johan Wouters)
Looijmans (55) had een handvol argumenten om met een gerust hart voor het hekje te verschijnen. De eerste keer deed hij dat in oktober vorig jaar.
Hij zegt: "Ik ben een heel trage rijder. Als ik al eens een snelheidsovertreding zou maken, dan zou dat zijn omdat ik te langzaam rijd. Mijn bestelauto, een Renault Expresse, háált niet eens 137 kilometer per uur. Ja, misschien op de rijksweg met windkracht 10 in de rug. Maar niet op de Tilburgseweg in Oosterhout. Daar komt nog bij dat niemand daar 137 kan rijden, zelfs geen coureur met een snelle auto. De weg laat dat niet toe. Ik heb de kantonrechter ook nog wat sommetjes voorgelegd op basis van de Wet van Newton: s=v0t+½at²."
Met dank aan Newton wist een kennis van Looijmans uit te rekenen dat een snelle Volkswagen vanaf de rotonde onderaan de Tilburgsebrug, met een beginsnelheid van 30 kilometer 615 meter nodig heeft om een snelheid van 120 kilometer per uur te bereiken. Looijmans: "En de flitspaal staat maar op 320 meter van de rotonde. Ik heb dat zelf uitgemeten."HuiswerkHij wist de kantonrechter in die zin te overtuigen dat de officier van justitie zijn huiswerk over moest doen. Afgelopen vrijdag was dat huiswerk klaar. Looijmans: "Ze zijn met een paar snelle politiewagens aan de gang geweest en 98 kilometer was het meeste dat ze op de teller wisten te krijgen."
Daarom is Looijmans ook nog wel een beetje blij dat de flitspaal er zo extreem naast zat: "Want wijst hij bijvoorbeeld 90 aan, dan heb ik mooi niks aan Newton. Dat is het gewoon betalen."Niet te verklarenEen woordvoerder van justitie in Breda bevestigt de lezing van Cees Looijmans. Hij zegt: "Het is niet goed te verklaren hoe dit kon gebeuren. Heel het filmrolletje waarop ook de auto van Looijmans stond is nagekeken, maar er waren geen andere uitschieters bij. Er zat wel een foutje in de afstelling. Die ging uit van een dubbele rijbaan, terwijl op de Tilburgseweg sprake is van een enkele rijbaan."

Bron:  Zwolsche Courant

Share on Twitter Share on Facebook Share on Whatsapp Share on Telegram


Commentaar Flitsservice:


 

Hoezo geen bezwaar maken? Waarom weigert justitie nog steeds om ijkrapport en foto te verzenden als er bezwaar wordt aangetekent?