Ruim 630 bekeuringen op Marledijk





 

door HENRI BRUNTINK


28 OKTOBER 2005 - MARLE/WELSUM - De intensieve controles op de Marledijk en IJsseldijk tussen Marle en Welsum hebben sinds mei gezorgd voor 638 bekeuringen. Vooral motorrijders werden daarbij op de korrel genomen.



Tussen mei en eind september werd vaak en op wisselende tijden gecontroleerd op snelheid, in het kader van een verkeershandhavingsplan van de gemeente Olst-Wijhe en het Openbaar Ministerie. Motorrijders zorgen al jaren voor problemen op het bochtige traject, dat in motorbladen speciaal wordt aangeprezen. Sommige rijders beschouwen de dijk als ultieme racebaan waar de bochtentechniek kan worden beproefd.



De hoogst gemeten snelheid bedroeg 118 kilometer per uur. De betrokken bestuurder heeft zijn rijbewijs moeten inleveren.



Bij een tussenevaluatie gaven aanwonenden en andere verkeersdeelnemers aan dat zij zeer tevreden zijn over de handhavingsactiviteiten van de politie. Het veiligheidsgevoel is daadwerkelijk toegenomen, zo constateerden leden van het speciale politieteam. Zowel politie als gemeente ontvingen zelfs schriftelijke dankbetuigingen van tevreden mensen.



De controles worden overigens voortgezet en zelfs uitgebreid met geluidsmetingen. Naast snelheid is ook het vaak helse lawaai van motoren veel omwonenden tot last. Voor aanvang van de controles gaf 70 procent van de bewoners aan daar zeer regelmatig last van te hebben. De problemen spelen vooral bij mooi weer, in het weekeinde en op feestdagen.





Het project kon worden uitgevoerd dankzij een pilot die is gericht op het wegnemen van subjectieve verkeersongeveiligheid. Daarbij gaat het om situaties die omwonenden of andere weggebruikers als onveilig ervaren, ook zonder dat dit wordt gestaafd door cijfers over ongevallen.

 
 
Bron: De Stentor
 
  28-10-2005  


|

FlitsKaart