Sluipverkeer hinderen bij meer tankstations1191x

Het is een grote ergernis van veel automobilisten in de file: bestuurders die de drukte op de weg proberen te omzeilen door even snel over een parkeerplaats te scheuren en zo een stukje af te snijden.

De Verkeersinformatiedienst (VID) wil dat dat in de toekomst op meerdere plaatsen wordt voorkomen.
Daarvoor moet een systeem met een stoplicht op de oprit dat ’afsnijders’ langer rood geeft dan mensen die getankt of geparkeerd hebben op meerdere plaatsen in het land worden ingezet. Een woordvoerder van de VID bevestigde zondag berichtgeving van deze strekking in De Telegraaf.

Bospoort
Het systeem is de afgelopen tijd getest bij de parkeerplaats Bospoort op de A4 richting Den Haag. De proef was zo succesvol dat Rijkswaterstaat besloten heeft deze te verlengen tot en met 2011.
Met camera’s worden automobilisten die willen tanken of parkeren, in de gaten gehouden. De camera’s werken met kentekenherkenning.
Wie binnen drie minuten na het verlaten van de snelweg weer wordt gesignaleerd bij de oprit, krijgt daar langer rood licht. Het systeem moet mensen ontmoedigen om een sluiproute te nemen als er een file is.

Veiligheid
Volgens de woordvoerder van de VID zorgt het systeem ervoor de dat de veiligheid op de parkeerplaats wordt vergroot, dat de files korter worden en dat er aandacht is voor de zogenoemde ’sociale rechtvaardigheid’.
’’Mensen die stiekem langs de file scheuren kun je vergelijken met mensen die voordringen bij de kassa. Dat vertraagt en veroorzaakt ook nog ruzie.’’
De VID, die het systeem ontwikkelde, zou nu graag zien dat het op meer drukke plaatsen wordt ingezet. De zegsman denkt dan bijvoorbeeld aan de parkeerplaats op A13 richting Rotterdam bij Delft-Zuid.

Bron:  NU.nl

Melder: Arno

Deel op Twitter Deel op Facebook Deel met Whatsapp Deel met Telegram