Snelheid belangrijk thema op verkeersveiligheidsdag





 



Oostzaan - Zaterdag 3 september vindt in recreatiegebied Het Twiske in Oostzaan een regionale verkeersveiligheidsdag plaats.



Dat een veilig verkeer nauw samenhangt met snelheid, wordt deze dag middels presentaties en demonstraties duidelijk gemaakt. Snelheid is de (*kuch* red.) oorzaak van bijna alle verkeersongevallen. Soms direct (bijvoorbeeld als een bestuurder ‘uit de bocht vliegt’) en soms indirect: bijvoorbeeld wanneer een bestuurder te weinig afstand houdt en op zijn voorganger botst. Onder andere het begrip stopafstand zal tijdens de verkeersveiligheidsdag middels presentaties en demonstraties behandeld worden.

Verkeersdeskundige en traumabegeleider Sjaak de Coninck (de rij-examinator uit het televisieprogramma ‘Blij dat ik rij?!’) die de dag presenteert, zal uitgebreid stil staan bij de begrippen remweg en stopafstand. Aansluitend wordt op een speciaal aangelegde slipbaan gedemonstreerd wat voor effect de gereden snelheid heeft op de remweg van een auto. Deze demonstratie wordt verzorgd door de ‘samenwerkende rijschoolhouders Zaanstreek-Waterland’.



Het verkeershandhavingsteam van de politie Zaanstreek-Waterland geeft tijdens de verkeersveiligheidsdag uitleg over de werking van radarauto’s en laserguns, apparaten die de politie gebruikt tijdens snelheidscontroles. Behalve de radarauto’s kan het publiek zaterdag ook de videoauto van het team, bezichtigen. Daarnaast is een rollentestbank aanwezig om het vermogen (de snelheid) van bromfietsen te meten. Brom- en snorfietsers kunnen voor één keer vrijblijvend het vermogen van hun voertuigen laten testen.



In Het Twiske zijn verder gedurende de hele dag ongeval-bevrijding-demonstraties (politie, brandweer en ambulance) te zien en er worden diverse activiteiten georganiseerd. Zoals het afleggen van een theorie-examen, het maken van een proefrit in een (vracht-)auto of motor en het ‘rijden’ in een kantel- of rijsimulator. Verder zijn ook enkele wegbeheerders aanwezig om uitleg te geven over hun werkzaamheden. De gemeente Zaanstad geeft bijvoorbeeld informatie over de inrichting van 30-km-zones en ook het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier is aanwezig met een informatiestand en diverse speciale voertuigen zoals een actiewagen en een zoutstrooier.



De dag wordt zaterdag om 10:00 uur geopend door de H.M. Meijdam, die als zowel vice-voorzitter van 3VO, burgemeester van Zaanstad en als korpsbeheerder zeer betrokken is bij de verkeersveiligheid in Zaanstreek-Waterland. Het evenement duurt tot 16:00 uur. De toegang en de deelname aan de activiteiten is gratis.



De organisaties die meewerken aan het verkeersveiligheidsevenement zijn de volgende: politie Zaanstreek-Waterland, VZA (Ambulancedienst), Brandweer, 3VO (samenwerkende verkeersveiligheids organisaties), CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen), Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en Gemeente Zaanstad, Samenwerkende Rijschoolhouders Zaanstreek-Waterland, Stichting Slachtofferhulp. Voor het evenement is een subsidie verleend door het ROA (Regionaal Orgaan Amsterdam).

 
 
Bron: De politie
 
  31-8-2005  


|

FlitsKaart