Snelheids- meters op IJsseldijk





 

DEVENTER - De vijf gemeenten die te maken hebben met de problematiek van hardrijders op de Gelderse IJsseldijk, hebben een voorstel in voorbereiding voor het gezamenlijk aanschaffen van digitale snelheidsborden. Die laten de weggebruiker zien hoe hard hij rijdt.

Dat zegt de gemeente Olst-Wijhe in reactie op de kritiek van de verenigde dijkbewoners, die zondag een actie houden tegen hardrijders op de dijk. Vooral motorrijders zorgen voor veel ergernis.

De dijkbewoners stellen dat van de vijf betrokken gemeenten Deventer, Olst-Wijhe, Voorst, Epe en Heerde alleen Voorst zich iets gelegen laat liggen aan het probleem. De andere gemeenten zouden zich te laks opstellen bij het zoeken naar snelheidsremmende maatregelen. Volgens Olst-Wijhe is dat niet juist. De gemeente heeft tal van suggesties onderzocht. Zo is het idee om digitale snelheidsmeters aan te schaffen, opgepakt.

‘Deze kunnen flexibel gebruikt worden, dus telkens op andere plaatsen binnen het gebied van de vijf gemeenten neergezet worden‘, aldus een woordvoerster. ‘De weggebruiker kan zijn snelheid op de borden aflezen en hoewel er geen sanctie aan vastzit, is uit een proef in Marle wel gebleken dat dit effect heeft.‘

Olst-Wijhe wijst er verder op dat niet voor het aanleggen van drempels is gekozen omdat juist de dijkbewoners daar bezwaar tegen hebben. ‘Ook de dijk afsluiten voor motorrijders is geen optie omdat de beide veerponten bereikt moeten kunnen worden en ook de horeca hier belangen heeft. Bovendien:het is maar een kleine groep die voor overlast zorgt. Daar moeten geen anderen de dupe van worden.‘ De gemeenten zeggen de kwestie onder de aandacht te blijven brengen van de politie.

PUBLIEKSVRIENDELIJK

Zondagmiddag delen dijkbewoners folders uit aan passerende weggebruikers. Het gaat om een publieksvriendelijke actie, aldus de initiatiefnemers die hulp krijgen van motorclubs uit Twello en Wapenveld. Bewoners van kernen langs de dijk zijn ook opgeroepen om hun auto‘s zondag op de dijk te zetten, zodat er voor één middag obstakels zijn die het verkeer dwingen tot afremmen. Het uitdelen van de folders gebeurt tussen 13.30 en 16.00 uur.

 
 
Bron: Deventer dagblad
 
  23-8-2003  


|

FlitsKaart