Snelheidsboetes hoger bij wegwerkzaamheden





 

Assen, Hoe gevaarlijker hoe hoger de boete. Dat is sinds 1 januari van dit jaar het principe bij de invoering van het nieuwe boetestelsel voor verkeersovertredingen. Dat geldt ook voor snelheidsovertredingen bij wegwerkzaamheden.



Snelheid speelt vaak een grote rol als oorzaak van verkeersongevallen. Controle op snelheid blijft dus bittere noodzaak bij het veiliger maken van het verkeer op de weg.



De wetgever maakt bij de beoordeling van snelheidsovertredingen onderscheid tussen overtredingen gepleegd binnen de bebouwde kom en overtredingen gepleegd buiten de bebouwde kom op 80 kilometerwegen, autowegen en autosnelwegen. Bij al die categorieën geldt bovendien dat bij overtredingen gepleegd bij wegwerkzaamheden de standaardboetes nog een keer worden verhoogd.



Voorbeelden:



Overschrijding binnen de bebouwde kom met 15 kilometer per uur kost 63 euro. Bij wegwerkzaamheden wordt dat 90 euro.



Overschrijding buiten de bebouwde kom met 15 kilometer per uur kost 60 euro. Bij wegwerkzaamheden kost dat 78 euro.



Overschrijding op autosnelweg buiten de bebouwde kom met 15 kilometer per uur kost 56 euro. Bij wegwerkzaamheden kost dat 74 euro.



Die verhoging wordt toegepast vanuit het principe “hoe gevaarlijker , hoe duurder” .



Immers, wegwerkers lopen gevaar als het verkeer soms op minder dan een meter afstand langsdendert. Bovendien is het bij wegwerkzaamheden vaak noodzakelijk om de wegbreedte aan te passen, waardoor en vaak geen vluchtstrook beschikbaar is. Ook dat levert extra gevaar op.

 
 
Bron: Politie.nl
 
  25-5-2006  


|

FlitsKaart