Snelheidscontrole A2 maanden kapot





 

Door de sabotage van de trajectcontrole op de A2 loopt de overheid miljoenen euro's aan snelheidsbekeuringen mis. Onbekenden staken de installatie langs de snelweg tussen Maarssen en Breukelen op 9 maart in brand. Volgens het Bureau Verkeershandhaving van het Openbaar Ministerie werkt de automatische snelheidscontrole weer in juni of juli.



De vervanging van de installatie laat maanden op zich wachten vanwege het specialistische karakter van de soft- en hardware.



Dagelijks passeren gemiddeld 70.000 voertuigen de controlepunten tussen hectometerpalen 55,0 en 51,5. Ongeveer 1400 bestuurders overschrijden de maximumsnelheid van 120 kilometer per uur. Camera's en computers bij het begin- en eindpunt leggen iedere overtreding feilloos vast.



Bij het laagste boetebedrag per bekeuring (30 euro) loopt de overheid dagelijks naar schatting 42.000 euro mis. Als de trajectcontrole begin juni weer in gebruik wordt genomen, bedraagt het gederfde bedrag ruim 2 miljoen euro.



De vervanging van de apparatuur kost 250.000 tot 300.000 euro. De brandstichting in de computerkasten wordt op diverse internetsites luid bejubeld.



Een woordvoerder van het OM spreekt echter van een criminele daad. ,,Het is ontzettend vervelend dat dit systeem is lamgelegd. Het gaat ons niet om de inkomsten, maar om de veiligheid op de A2. Door de trajectcontrole gebeurden daar aantoonbaar minder ongelukken.''



Woordvoerder De Lange benadrukt dat automobilisten niet moeten denken dat ze nu ongestraft over de A2 kunnen jakkeren. ,,We hebben allerlei andere manieren om te controleren. Bijvoorbeeld met een mobiele camera of een videoauto.''


 
 
Bron: Algemeen Dagblad
 
  29-3-2005  


|

FlitsKaart