Snelheidsduivels kunnen foto kopenx

AMSTERDAM - Verkeersdeelnemers die in de regio Amsterdam door de politie worden geflitst voor te snel rijden of het negeren van een rood verkeerslicht, kunnen de foto kopen. Voor een bedrag van €4,54 kan een snelheidsduivel bijvoorbeeld in het bezit komen van de prent waarop de overtreding werd geconstateerd."Het bureau Regionale Incasso Controle en Opsporing (RICO) van ons korps wordt overstelpt met verzoeken van burgers of ze de flitsfoto waarop te zien is dat ze in overtreding zijn kunnen kopen", vertelt woordvoerster Elly Florax.
"Mensen willen het bewijs onder ogen krijgen. Op een acceptgiro staat immers alleen het bedrag vermeld dat gekoppeld is aan de overtreding. We spelen in op de behoefte van de burger. We doen dit graag, temeer er mogelijk ook een preventieve werking voor de toekomst van uit gaat door het bewijs van de overtreding in beeld te brengen," stelt Florax.

Overigens geldt de betaalservice alleen voor overtredingen die vallen onder de Wet Administratiefrechtelijke Handhaving Verkeersvoorschriften. Fouten waar een strafzaak uit voortvloeit vallen onder de Wet Politieregisters en kunnen via een beroep bij de Officier van Justitie worden verkregen.

De Amsterdamse politie verdient overigens niet aan de extra service. "De kosten die gemaakt worden betreffen het afdrukken van de foto en administratieve kosten", aldus de woordvoerster.

Bron:  De Telegraaf

Share on Twitter Share on Facebook Share on Whatsapp Share on Telegram


Commentaar Flitsservice:


 

Diverse politiekorpsen en Justitie proberen met deze maatregel het hun te hoge aantal bezwaarschriften te verlagen. Vele bezwaarmakers winnen enkel al vanwege een te onduidelijke foto of doordat het te lang duurt voordat er gereageerd wordt. De Officier van Justitie zal binnen 16 weken, met eventueel uitstel van een extra 8 weken, moeten oordelen over uw bezwaarschrift. Lukt dit niet, dan volgt seponering. Ook blijkt vaak dat een verkeerd kenteken ingetoetst is. Een fout maken is menselijk, maar als dat bij uw beschikking gebeurd, kost het u geld! Deze regel is enkel bedoeld om mensen af te schrikken om bezwaar te maken. Indien het bezwaarschrift afgewezen wordt, kost het je dus € 4,54 meer. Deze overheid die (zoals ze het zelf graag noemen) met open vizier strijdt, heeft dus blijkbaar toch wat te verbergen. In de hoop om het geld wat er verdiend wordt met deze bekeuringen nog makkelijker binnen te harken, worden dit soort maatregelen bedacht. Een andere maatregel is de uitnodiging om naar het verkeersteam te komen om de foto te mogen inzien. Dit zou u dus een vrije middag kosten, dus velen laten het wel uit hun hoofd en betalen maar weer.