Snelweg A31 is voor ‘ flitsagent' net te ver





 

OOSTERZEE – In functie is hij absoluut niet geliefd. Sterker nog, veel automobilisten haten hem. Met name het haastige soort kan zijn bloed wel drinken. Het doet hem niets. ,, Ik doe gewoon mijn werk. Het controleren wordt mij van hogerhand opgedragen’’, zegt Ruud Buitelaar van het Korps Landelijke Politiediensten ( KLPD). De ‘ boeman’ stond gistermiddag meer dan drie uur geparkeerd langs de A6 tussen Joure en Lemmer. Onder het viaduct in de weg van Oosterzee naar Follega heeft hij een flitscamera op pootjes geplaatst. De agent zit ontspannen en alleen in zijn auto, 10 meter verderop. In de bekerhouder naast hem staat de thee te trekken. Drukker heeft hij het niet.



Zijn bazen in Driebergen hebben Buitelaar en zijn collega’s kort geleden de opdracht gegeven toch maar wat vaker naar het Noorden af te reizen. ,, In Friesland controleert het KLPD weinig. Maar hier wordt wel duidelijk harder gereden dan in de rest van Nederland. Bestuurders weten dat wij hier bijna nooit staan en gassen flink door.’’ Woordvoerder Ed Kraszewski schat dat het korps gemiddeld vier keer per maand een dagdeel in Friesland flitst. Het landelijke korps doet dit alleen langs snelwegen. ,, Ik sta hier nu nog geen twee uur en heb al 254 mensen geflitst. De camera legt overtreders pas vanaf 128 kilometer per uur vast. Bij vrachtwagens is dit 87 kilometer per uur.

Zij hebben dus ook nog wat speling. Dan nog rijdt ongeveer 25 procent hier te hard. Dat willen wij, net als landelijk, naar de 5 à 10 procent brengen. In heel Nederland is het nu ongeveer 15 procent’’, aldus Buitelaar. Het snelheidsrecord deze middag is 171 kilometer per uur. De meeste controleurs van het KLPD die in Friesland actief zijn, komen niet uit het Noorden, zegt de ‘ flitsagent’. Vaak hebben zij Driebergen, Wolfheeze of zelfs Breda als standplaats, soms Assen. Buitelaar moet straks weer terug naar Wolfheeze. Hij mag zelf bepalen langs welke Friese snelweg hij zijn mobiele camera neerzet: de A6, A7, A31 of A32. ,, Maar op de A31 tussen Leeuwarden en Harlingen kom ik niet. Die is vanuit Wolfheeze gewoon te ver weg. De aanrijtijd moet voor mij wel een beetje christelijk blijven hoor.’’ Het is twee uur en de brug in de A6 over de Scharsterrijn, een vaart ten zuiden van knooppunt Joure, heeft net opengestaan. Zeven van de eerste tien auto’s die hierna passeren, worden geflitst. ‘ Tik… tik, tik’ doet het apparaat. ,, Deze automobilisten willen de minuten die zij bij het wachten voor de brug verloren, weer goedmaken.’’ Meestal staat Buitelaar drie tot vier uur op één plaats. Zich vervelen doet hij niet. ,, Ik heb vaak een boek bij me en ga zo nu en dan een stukje lopen. En ik houd in de gaten of de camera het nog doet. Op een rolletje kunnen ongeveer 450 overtreders worden vastgelegd, dan moet er een nieuwe in. Waarschijnlijk hoeft dat vandaag net niet.’’

Bron:  Leeuwarder Courant

Melder: Gz

 
 
Bron: Leeuwarder Courant
 
  22-8-2003  


|

FlitsKaart