Spee: Minder verkeersdoden door controles





 

Wanneer de politie steviger controleert op snelheid, vallen er minder verkeersdoden. Landelijk verkeersofficier van justitie Koos Spee zei dat donderdag in het Radio 1-Journaal.



Volgens hem is het aantal verkeersdoden gedaald van 1186 in 1999, toen de controles werden ingevoerd, naar 1088 in 2003. In 2003 vielen volgens Spee 22 doden meer dan in 2002. Ook het aantal ernstige verkeersslachtoffers daalde in die periode met ongeveer duizend naar 18.500.



Spee noemde snelheid en rijden onder invloed de grootste problemen in het verkeer. Om het radar-detector-vorbod te kunnen handhaven heeft de politie 26 detector-detectoren aangeschaft, voor elke regio één. Volgens Spee zijn er nog heel veel mensen die met een radardetector rondrijden: "Die proberen we te traceren." Toch opent de politie volgens Spee geen heksenjacht.



Uit onderzoek van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid blijkt dat mensen met een radarverklikker ook sneller dan anderen rijden op wegen waar geen flitspalen staan. Mensen zonder zo'n detector houden zich volgens de stichting in uit vrees voor onverwachte controles.



Overigens blijkt uit onderzoek van de Adviesdienst Verkeer en Vervoer van Rijkswaterstaat dat het aantal geregistreerde dodelijke slachtoffers in 2003 met 41 is gestegen ten opzichte van het jaar daarvoor. Een verbetering van de registratiegraad, het aantal geregistreerde slachtoffers ten opzichte van het werkelijke aantal, verklaart waarom het officiële cijfer uitkomt op 22 verkeersdoden.

 
 
Bron: VID.nl
 
  27-5-2004  


|

FlitsKaart