Spitsstroken op A1 al drie jaar onbenut (UPDATE)





 

De miljoenen kostende spitsstroken langs de A1 bij knooppunt Hoevelaken mogen al drie jaar niet gebruikt worden omdat diverse milieuorganisaties bij de Raad van State dwarsliggen met bezwaarprocedures. Hierdoor is het aantal files tussen Barneveld en Amersfoort in 2007 met 33 procent toegenomen.

Het is de tweede genadeloze klap in het gezicht van de filebestrijding. Vorig jaar haalde de Raad van State ook al een dikke streep door de verbredingplannen van de A4 tussen Den Haag en Amsterdam. De economische schade bij Hoevelaken loopt intussen in de tientallen miljoenen euro’s. De onbenutte spitsstroken liggen aan weerszijden tussen Barneveld en Hoevelaken.

Werkgeversorganisatie VNO-NCW, ondernemersvereniging Transport en Logistiek Nederland en verladersorganisatie EVO eisen dat er een einde komt aan de dagelijks verkeersinfarcten rond het knooppunt Hoevelaken.

De Raad van State heeft een onderzoek gelast naar de milieuvervuiling langs het bewuste tracé. Knooppunt Hoevelaken is inmiddels uitgegroeid tot het tweede fileknelpunt van Nederland.

Forensen
"De situatie is na drie jaar niet alleen voor het beroepsvervoer, maar ook voor de forensen onhoudbaar", zegt Annemieke Stallaert, regiomanager VNO-NCW namens alle organisaties. De verwachting is nu dat de spitsstroken mogelijk pas in de zomer van 2009 in gebruik genomen kunnen worden. "Mits de Raad van State positief oordeelt en er dan niet opnieuw een milieuorganisatie gaat procederen."

De VerkeersInformatieDienst berekende gisteren dat het tegenhouden van de spitsstroken op de A1 in 2007 ruim 400.000 werkuren onnodig heeft verspild door files.

De Telegraaf schreef: Gestuntel met spitsstrook A1 schandalig'

AMSTERDAM - "Ongehoorde blunder", "schandalig" en "ongelooflijk stom". Dat zijn de reacties van de VVD, het CDA en de PvdA op het gestuntel rond de nog steeds gesloten spitsstrook op de A1 bij knooppunt Hoevelaken.

De spitsstrook is al vier jaar klaar, maar nog steeds niet geopend. Vandaag heeft minister Camiel Eurlings van Verkeer alsnog besloten tot het openstellen van de spitsstrook, en wel volgende week. Het CDA is boos over het nalatig handelen van het ministerie.

Ger Koopmans in EénVandaag (CDA): "Schandalig, ik zat op een stoel en ik viel erlangs. Ik vind het ongelooflijk. Wat nodig is, is dat de minister zorgt dat meteen alle lades leeggemaakt worden rondom alle spitsstroken. Dat hij heel goed kijkt waar ze open kunnen, maar wat ons betreft kunnen ze allemaal onmiddellijk open."

'Ongelooflijk stom'
Coalitiegenoot PvdA noemt de gang van zaken "ongelooflijk stom". PvdA woordvoerder Verkeer Lia Roess: "Hier hebben een paar mensen ongelooflijk zitten suffen". Ook de VVD is niet te spreken over het jarenlange getreuzel bij de openstelling van de spitsstrook. "Ik ben eigenlijk wel geschokt, ik vind het een blunder van de eerste orde", aldus Paul de Krom van de VVD.

'Ongehoorde blunder'
De Krom vindt dat de minister tekst en uitleg moet geven: "Vorig jaar nog hebben we het debat in de kamer gehad. Toen heb ik tegen de minister gezegd, ik kan het niet uitleggen dat mensen voor een spitsstrook betalen en je kunt er gewoon niet op rijden. Toen was de boodschap, dat kan allemaal niet, dat is juridisch moeilijk, regeltjes zitten in de weg. Als nu inderdaad blijkt dat het wel kan, dan vind ik dat echt een ongehoorde blunder en dan heeft de minister aardig wat uit te leggen."

Minister Eurlings beaamt de kritiek maar vindt dat het toenmalige vonnis van de Raad van State voor meerdere uitleg vatbaar is. Eurlings in EénVandaag: "We hebben het verkeerd geïnterpreteerd maar 'we' is zoals de heer Koopmans zegt, collectief." Minister Eurlings vindt dat de Raad van State hem beter en eerder had moeten informeren: "Het was beter geweest, toen vier jaar geleden de minister zei, het mag niet, dat toen dat signaaltje was gekomen vanuit de Raad van State van 'jongens, jullie interpreteren het verkeerd, het kan wel'. Dan hadden we natuurlijk al jaren lang die file niet gehad", aldus minister Eurlings.

De Raad van State laat weten dat de minister nu exact dat doet wat de Raad van State vier jaar geleden in haar uitspraak heeft gesteld.

 
 
Bron: De Telegraaf
 
  4-4-2008  


|

FlitsKaart