Steun voor 112-systeem in auto's833x

Een Europees plan om een ‘zwarte doos’ in iedere auto te plaatsen, kan op steun rekenen van de mobiele telefoonindustrie. Het plan, dat luistert naar de naam eCall, gaat er voor zorgen dat na een ongeval iedere auto automatisch de hulpdiensten belt.

Dit meldt Webwereld. Het systeem wordt op een zelfde manier geactiveerd als bij de airbag.

De vertegenwoordiger van de mobiele telefoonindustrie, GSM Association, heeft nu toegezegd dat het telefoonverkeer dat nodig is voor eCall een gratis dienst wordt voor de consument. Door de steun van de mobiele providers wordt er vanaf 2014 bij een ongeval door de ‘zwarte doos’ de locatie en de rijrichting van de auto doorgegeven aan de alarmdiensten.

Hulpdiensten
Volgens de EU-commissaris voor Informatiemaatschappij en Media, Viviane Reding, zal door het nieuwe systeem ieder jaar 2500 mensenlevens worden gered. Ook zal de ernst van het verkeerletsel afnemen, omdat hulpdiensten sneller aanwezig kunnen zijn.

De providers krijgen door de toezegging de mogelijkheid om naast de gratis service ook commerciele diensten aan te bieden.

Lidstaten
Of het systeem ook daadwerkelijk in 2014 in werking zal treden is nog niet zeker. Het plan wordt namelijk niet door alle lidstaten van de Europese Unie gesteund. Zes landen vinden het plan te duur.

De ’zwarte doos’ die in de auto geinstalleerd moet worden gaat 100 euro kosten. Daarnaast zijn er nog kosten voor de nationale hulpdiensten om hun techniek aan te passen.

Bron:  Nu.nl

Melder: Remco

Deel op Twitter Deel op Facebook Deel met Whatsapp Deel met Telegram