Talloze boetes op ringweg nietig verklaard





 

groningen - Automobilisten die tussen 4 en 10 juli wegens te snel rijden zijn geflitst op de zuidelijke ringweg hoeven de boete niet te betalen. Het openbaar ministerie (OM) Groningen heeft besloten de inmiddels opgelegde boetes kwijt te schelden.



Reden is dat de borden langs de Weg der Verenigde Naties niet correct waren geplaatst. Daardoor was het voor weggebruikers onduidelijk wat de maximumsnelheid was.



Volgens het openbaar ministerie profiteren enkele honderden weggebruikers van het besluit. Wie de opgelegde boete inmiddels heeft betaald, krijgt het geld van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) in Leeuwarden terug.



Formeel heet het dat de snelheidsovertredingen worden vernietigd (Mulderzaken) of worden geseponeerd (strafzaken). De snelheidsovertredingen werden begaan tijdens de werkzaamheden aan de zuidelijke ringweg. Om die reden was de maximumsnelheid teruggebracht van zeventig naar vijftig kilometer per uur. Snelheidsovertredingen op trajecten waar wegwerkzaamheden worden uitgevoerd, worden extra zwaar beboet.



Op 4 juli 2003 werden tijdelijke borden geplaatst waarop de snelheidsbeperking van 50 kilometer per uur werd aangegeven. De vaste borden met de aanduiding van de maximumsnelheid 70 kilometer per uur werden pas op 10 juli afgeplakt. Wie na die datum is geflitst, komt niet in aanmerking voor de kwijtschelding.



Veel kritiek



Tijdens de werkzaamheden die begin juli begonnen en ruim een maand duurden, heeft de politie duizenden snelheidsovertreders bekeurd. Op dit beleid was veel kritiek. Ook bij het openbaar ministerie kwamen signalen binnen, aldus een woordvoerster, over de onduidelijke bebording. ''We hebben de afgelopen tijd alles in kaart gebracht en na intern overleg heeft de officier van justitie dit besluit genomen'', zegt Manon Hoiting van het OM.

 
 
Bron: Dagblad v/h Noorden
 
  9-11-2003  


|

FlitsKaart