Ter Horst: Meer bonnen, meer gezag773x

De politie kan aan gezag winnen door meer bonnen te schrijven. Dat stelde minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) maandag in een overleg met de Tweede Kamer tot ergernis van vooral de SP en de VVD.

Deze oppositiepartijen vinden juist dat het gezag van de politie wordt aangetast als agenten op elke hoek van de straat gaan posten om zoveel mogelijk bekeuringen uit te delen, zodat ze de opgelegde aantallen halen. Het bonnenquotum is een paar jaar geleden uit de landelijke prestatieafspraken met de politie gehaald. De korpsen zelf mogen agenten echter wel opdracht geven een bepaald aantal boetes op te leggen.

Volgens Ter Horst hoort dat bij de beleidsvrijheid van politiekorpsen. De SP en de VVD willen dat ze daar een einde aan maakt, maar de PvdA-bewindsvrouw voelt daar niets voor. „Het instrument om het gezag te vergroten, is het schrijven van bonnen”, zei ze. Volgens de minister verwachten mensen dat ze een bon krijgen als ze de regels overtreden. „Ze vinden het hartstikke goed dat die bumperklever of iemand die altijd door rood rijdt, nu eens een bon krijgt.”

Volgens SP-Tweede Kamerlid Ronald van Raak zeggen agenten dat ze als een „veredelde belastinginner” de straat opgaan. Zijn VVD-collega Laetitia Griffith vermoedt dat de minister de burger alleen ziet als een inkomstenbron. Ter Horst antwoordde dat er 831 miljoen euro aan bonnen moet binnenkomen. Dat bedrag is opgelegd door het ministerie van Justitie.

„Hier komt de aap uit de mouw, er moet gewoon 831 miljoen worden opgehaald”, zei Van Raak. Volgens Ter Horst is er echter niets nieuws onder de zon en is dit al jaren zo.

Bron:  De Telegraaf

Melder: Maserati Teun

Deel op Twitter Deel op Facebook Deel met Whatsapp Deel met Telegram


Commentaar Flitsservice:


 

Wij roepen al jaren dat het controleren van de snelheid niets, maar dan ook helemaal niets, met de verkeersveiligheid heeft te maken. Eindelijk geeft de Minister toe dat wij al die jaren gewoon gelijk gehad hebben.

De goedkoopste en eenvoudigste manier om geld van de automobilisten te stelen is de controle op de snelheid. Het liefst op zoveel mogelijk plaatsen tegelijkertijd en de handel goed verschuilen, net zoals een dief zijn werk in de nacht doet. En als de inkomsten een beetje tegenvallen, nou dan verzinnen we toch wat, zoals administratiekosten....

Dat deze manier van stelen het gezag van de politie doet vergroten, trekken wij zeer in twijfel. Het gaat erom dat de politie er niet meer voor de burger is. Dat als je als burger de politie nodig hebt ze niet genoeg mensen hebben, dat ze door capaciteitsproblemen niet meer naar aanrijdingen gaan, dat ze niet meer op inbraakalarmen afgaan, maar wel 100+ snelheidscontroles per dag kunnen neerzetten en 9 miljoen snelheidsbekeuringen kunnen afhandelen.
Ergo, wij zijn van mening dat deze vorm van diefstal juist het gezag van de politie ondermijnt. En dat is de huidige en voorgaande kabinetten aan te rekenen.