Terugbetaling administratiekosten op bekeuringen (Overheid gaat in beroep)





 

Met een beetje mazzel krijgen automobilisten die het gaspedaal soms iets te hard indrukken en daarvoor beboet zijn, later dit jaar met z'n allen 180 miljoen euro teruggestort uit Leeuwarden.

Het door velen verfoeide Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) werd afgelopen week keihard terechtgewezen door de rechtbank Amsterdam. De boete-inners van de overheid blijken al sinds 2009 ten onrechte zes euro administratiekosten bij verkeersovertredingen in rekening te brengen. "Houdt dit vonnis in hoger beroep stand, dan zal het geld aan de overtreders terugbetaald moeten worden."

Aan het woord is Bernd van der Meulen, hoogleraar recht en bestuur aan de Wageningen Universiteit, die met zijn eigen verkeersovertreding naar de rechter stapte. Van der Meulen kreeg vorig jaar een bekeuring van 99 euro opgelegd wegens te snel rijden. Op de beschikking die hij kreeg thuisgestuurd, stond dat hij weliswaar tegen de boete in beroep kon gaan, maar tegen de daaraan toegevoegde 6 euro administratiekosten niet. "Dat terwijl ik het juist eens was met die boete, maar met die administratiekosten niet", vertelt de hoogleraar die momenteel in Maastricht carnaval aan het vieren is.

Van der Meulen betaalde uiteindelijk de bekeuring, maar dan zonder de administratiekosten. Daarop kreeg hij een verhoging van 24,75 euro en vervolgens nog eens 61,88 euro, maar ook die rekeningen weigerde hij te betalen. Uiteindelijk volgde een dwangbevel, waarmee hij naar de rechter kon stappen.

Het ging de rechtsgeleerde naar eigen zeggen niet om de zes euro, maar om het daarachter schuilgaande principe. "Aan mijn studenten in Wageningen leg ik dagelijks uit dat je in een rechtsstaat als de onze tegen alles wat de overheid doet in beroep kunt gaan. Door deze administratiekosten buiten dit grondprincipe te laten vallen, begeeft de overheid zich dus op een hellend vlak. Het klinkt wellicht als een onbenulligheidje, maar je kunt zoiets gewoonweg niet buiten haakjes plaatsen. En de rechtbank vindt dat ook."

In zijn uitspraak meldt de Amsterdamse rechter dat burgers niet voor hun eigen straf hoeven te betalen. Zo worden de kosten voor een werkstraf of gevangenisstraf bijvoorbeeld ook door het rijk gedragen. Door naast de verkeersboete ook nog eens administratiekosten te heffen, presenteert de overheid deze in feite als een belasting in plaats van een sanctie om een verkeersdeelnemer te prikkelen niet in herhaling te vervallen. Veel logischer zou zijn om de boete gewoon zo hoog te maken, dat alle administratiekosten door het boetebedrag gedekt worden.

"Deze regelgeving is in strijd met de algemene beginselen van strafrecht en ik vernietig het dwangbevel" zo stelt kantonrechter C. von Meyenfeldt in zijn vonnis.

Het ministerie van Justitie en Veiligheid laat weten inmiddels tegen het Amsterdamse vonnis in hoger beroep te zijn gegaan. De zaak zal daarom binnenkort voorgelegd worden aan het gerechtshof in Leeuwarden. Op de vraag of het ministerie de 180 miljoen euro al heeft klaarliggen voor het geval het hof het huidige vonnis bekrachtigt, wil een woordvoerder van Justitie niet ingaan.


Administratiekosten

Veel media-aandacht voor de administratiekosten. Verandert er iets? Nee. De overheid gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de kantonrechter.

Op 9 februari heeft een kantonrechter uitspraak gedaan over de administratiekosten die het CJIB in rekening brengt. De afgelopen dagen is hier in de media aandacht aan besteed.

Het CJIB int in opdracht van het Openbaar Ministerie de administratiekosten op grond van de Wet administratiefrechtelijke handhaving verkeersvoorschriften (Wahv). Een kantonrechter heeft in een uitspraak gezegd dat administratiekosten niet in rekening kunnen worden gebracht. Het betreft hier een uitspraak in een individuele zaak, waar tegen de overheid in beroep gaat.

Om deze reden ziet het Ministerie van Veiligheid en Justitie geen aanleiding te stoppen met het in rekening brengen van administratiekosten. Er worden ook geen administratiekosten teruggestort.

Bron: CJIB

 
 
Bron: De Telegraaf (abonnee-gedeelte)
 
  22-2-2012  


|

FlitsKaart