Tienduizenden boetes en veroordelingen mogelijk onterecht





 

Justitie moet mogelijk tienduizenden boetes en veroordelingen ongedaan maken omdat de alcoholcontroles tot stand zijn gekomen met behulp van ondeugdelijke ademanalyseapparatuur.

NA de eerste controle volgt op het bureau een tweede alcoholcontrole
Het Nederlands Forensisch Instituut is volgens het AD op de zaak gezet om de werking van de apparaten te onderzoeken.

Blaasapparaat
Tijdens een alcoholcontrole moeten bestuurders eerst op een blaasapparaat blazen. Als uit die test blijkt dat er te veel is gedronken, moet de weggebruiker mee naar het bureau voor een tweede test aan een ademanalyse-apparaat.

Tot voor kort werd gedacht dat deze tweede controle veel betrouwbaarder was. De rechtbank in Breda heeft nu ontdekt dat fouten in de machine voor een te hoge uitslag kunnen zorgen.

Dodelijke hoeveelheid
Dat kwam aan het licht tijdens een rechtszaak tegen een 47-jarige vrouw die volgens dezelfde computer een ’bijna dodelijke’ hoeveelheid alcohol had geconsumeerd. De vrouw zei niet meer te hebben gedronken dan toegestaan.

Ook agenten roken geen alcohollucht en vonden ook niet dat ze dronken oogde.

Haar advocaat refereerde tijdens de rechtszaak aan een Amerikaans onderzoek naar de alcoholtesten. Het onderzoeksbureau was gestuit op fouten in de software van het apparaat.

Extra onderzoek
De rechtbank van Breda gelastte onderzoek bij het NFI om na te gaan of de verwante apparaten die de Nederlandse politie gebruikt, met dezelfde problemen kampen. Het is onduidelijk wanneer de studie klaar is.

Meer dan dertigduizend Nederlanders moeten jaarlijks gebruikmaken van het ademanalyseapparaat.

 
 
Bron: Elsevier.nl
 
  5-11-2011  


|

FlitsKaart