Topman Openbaar Ministerie liet chauffeur 140 rijden1468x

RIJSWIJK - Procureur-generaal D. Steenhuis heeft zijn chauffeur regelmatig opdracht gegeven met 140 kilometer per uur op de snelweg te rijden, hoewel de maximumsnelheid in Nederland 120 kilometer is. Als Steenhuis, die in Drenthe woont, op tijd op zijn werk in Den Haag wilde zijn, liet hij zijn chauffeur met blauwe zwaailichten en soms ook met de sirene aan over de vluchtstrook langs de file gaan.


Dat blijkt uit een verklaring van de chauffeur in een dossier van de Rijksrecherche, waarin de Volkskrant inzage heeft gehad. De Rijksrecherche onderzocht de zaak naar aanleiding van een klacht van een oud-politieman. De chauffeur werd vorig jaar beboet voor gevaarlijk en hinderlijk rijgedrag op de A28 tussen Zwolle en Groningen, omdat hij met de dienstwagen andere automobilisten via de vluchtstrook had ingehaald en vervolgens langzamer voor hen ging rijden.


Steenhuis, die op 1 juni met pensioen gaat, pleitte acht jaar geleden voor een flexibele toepassing van de maximumsnelheid op snelwegen. 's Nachts zou het volgens hem naar gelang de verkeerssituatie en de weersomstandigheden mogelijk moeten zijn op snelwegen 140 kilometer te rijden. Anderzijds zou bij grote drukte of slecht weer de maximumsnelheid naar 80 kilometer moeten worden teruggebracht.


Volgens de chauffeur stemde Steenhuis in met de overtredingen van de maximumsnelheid. "Hij (Steenhuis, red) is een echte meerijder. Hij ziet wat er gebeurt. Hij heeft nooit aanmerkingen op mijn rijgedrag gehad", staat in zijn verklaring.

Bron:  Nu.nl

Deel op Twitter Deel op Facebook Deel met Whatsapp Deel met Telegram