Trajectcontrole op A4 tegen sluipverkeer2404x

Rijkswaterstaat heeft een nieuw wapen ingezet tegen het verkeer dat files probeert te omzeilen via parkeerplaatsen en tankstations langs de snelwegen.

Op de A4 van Amsterdam naar Delft is sinds twee dagen een antisluipsysteem geĂ¯nstalleerd rond het Shell-tankstation bij Hoogmade. Het idee is afkomstig van de Verkeersinformatiedienst (VID), die filemeldingen in Nederland verzorgt.

Automobilisten die willen tanken of parkeren, worden door middel van een soort minitrajectcontrole in de gaten gehouden. Er zijn meerdere camera’s geplaatst op de wegen rond de parkeerplaats. Wie binnen drie minuten na het verlaten van de snelweg alweer bij de oprit wordt gesignaleerd, krijgt rood licht van het stoplicht voor de oprit.

"Het moet mensen ontmoedigen om daar de sluiproute te nemen. We vermoeden namelijk dat dit sluipverkeer de file alleen maar verergert op het moment dat het de snelweg weer opkomt", zegt woordvoerder Renate Leyten van Rijkswaterstaat. "Dit soort situaties is op meerdere snelwegen in Nederland te vinden. Als de proef slaagt, gaan we kijken of het ook elders kan worden toegepast."

Berucht

Op de beruchte plek op de A4 ter hoogte van het tankstation versmalt de snelweg van drie naar twee rijstroken. Tijdens de spits veroorzaakt dat altijd file. Aangezien de afrit en oprit voor de verzorgingsplaats relatief lang zijn, kunnen veel automobilisten de verleiding niet weerstaan om te proberen een stuk van de file af te snijden. "Je ziet gewoon dat de file daardoor niet meer bij de wegversmalling begint, maar juist bij de oprit na het tankstation. Sluipen is overigens niet verboden, maar voor mensen die wel netjes blijven rijden is het wel zuur", aldus VID-woordvoerder Patrick Potgraven.

Bron:  De Telegraaf

Melder: Maserati Teun
esgigt

Share on Twitter Share on Facebook Share on Whatsapp Share on Telegram