TT-ganger vrijgesproken van "aanslag"1689x

Het proces-verbaal van de politie over een vermeende aanslag op een politieagente aan de vooravond van de TT in 2006 in Witten werd nog net niet naar de prullenbak verwezen, maar de verdachte in kwestie werd woensdag wél vrijgesproken door de Asser politierechter. Een filmpje, gemaakt door een motorrijder, pleitte hem vrij.

De 28-jarige A.P. uit Harkema werd ervan verdacht op de avond van de Nacht van Assen met zijn auto te zijn ingereden op een agente die hem een stopteken gaf. Ze kon naar eigen zeggen net op tijd wegspringen. Die versie werd door drie collega’s, die stelden getuigen te zijn geweest van het voorval, onderschreven.

P., die een lekke uitlaat had en op dat moment geen zin had in een bekeuring, negeerde het stopteken. De agente noteerde zijn kenteken en de volgende morgen werd hij door een tien man sterke politiemacht van zijn bed gelicht. De straat, waaraan hij woonde, werd speciaal voor deze gelegenheid hermetisch afgesloten.

Uit de beelden, die een achter P. rijdende motorrijder maakte, bleek in de rechtszaal dat de agente niet sprong maar gewoon op haar plaats bleef staan. Goed was te zien dat de Fries juist met een boog om haar heen reed. De officier van justitie realiseerde zich dat er van poging tot doodslag geen sprake was, evenmin van bedreiging. Wel hield ze staande dat P. voor die drukke omstandigheden veel te snel reed.

P.C. van Diest, advocaat van P., benadrukte dat zijn cliënt heel rustig met de stroom meereed. Hij sprak van een ’besmet proces-verbaal’ dat er op was gericht zijn cliënt (jonge vent, zwarte Golf GTI, siervelgen) eens flink terug te pakken voor het negeren van een stopteken. Zover wilde de rechter niet gaan: "Ik heb niet de indruk dat de agente heel erg staat te liegen." Het geluid van de auto in combinatie met het slalommende rijden zou bedreigend kunnen overkomen, aldus de rechter. Bleef over: gevaarlijk rijden en daar werd P. van vrijgesproken.

Bron:  Dagblad van het Noorden

Melder: lourensausma

Share on Twitter Share on Facebook Share on Whatsapp Share on Telegram