Tuf-tuf Club verslaat Koos Spee7150x

Zojuist is bekend geworden dat de jarenlange juridische vervolging van Tuf-tuf Club oprichter Frank jacobs is afgelopen met een onherroepelijke vrijspraak voor Jacobs. Dit is een gevoelige nederlaag voor verkeersofficier Koos Spee, die in 2002 aangifte deed wegens belediging. Jacobs had op zijn internetsite een foto van een affiche geplaatst waarop Spee werd vergeleken met een struikrover. Het woord 'struikrover' was voor Spee een brug te ver en een ongekend felle vervolging was het resultaat.


Het betreffende affiche.Vernietigd

In totaal is de zaak, waarin Jacobs werd verdedigd door Hans en Wim Anker uit Leeuwarden, over een periode van vijf jaar vijfmaal aangebracht. Steeds opnieuw maakte het Openbaar Ministerie fouten in de dagvaarding, waarop het niet ontvankelijk werd verklaard. Het OM toonde zich echter buitengewoon fel en probeerde het keer op keer opnieuw. In de tweede aanleg werd Jacobs veroordeeld door de politierechter, maar dat vonnis werd in hoger beroep door het Hof Arnhem vernietigd. Ook daardoor liet het OM zich niet uit het veld slaan en een derde, vierde en tenslotte vijfde rechtzaak volgde.

Uitputtingslag

In de vijfde aanleg werd Jacobs door de politie schuldig bevonden zonder oplegging van straf. Daar tekende Jacobs beroep tegen aan en het Hof Arnhem honoreerde dat. Wederom werd het OM niet-ontvankelijk verklaard, ditmaal op basis van de onredelijk lange termijn (undue delay). Gisteren verliep de termijn die het OM had om in cassatie te gaan en daarmee komt een eind aan een vijf jaar durende, kapitaalverslindende juridische uitputtingslag.

Mysterieus Hitler-affiche

Zelden werd een verdachte zo lang en fel achtervolgd, en dat is des te opmerkelijker daar de inzet niets meer is dan het woordje 'struikrover'. Een van de saillante details: in de tweede aanleg dook plotseling een affiche op waarop Spee stond afgebeeld als Hitler. Dit affiche was volgens de Officier van Justitie 'abusievelijk' in Jacobs' dossier terecht gekomen, maar zette door een vergissing van het ANP wel een bijzonder negatief beeld in de media neer, De toon was gezet. Achteraf bleek dit affiche door een onbekende naar het privé-adres van Spee te zijn gestuurd. De weg tussen de keukentafel van de familie Spee en het dossier van Jacobs zal waarschijnlijk altijd een mysterie blijven...

Bron:  Persbericht

Deel op Twitter Deel op Facebook Deel met Whatsapp Deel met Telegram