Twee keer fout: weg rijbewijs





 

DEN HAAG - Wegpiraten die binnen vijf jaar na een veroordeling voor de tweede keer zwaar over de schreef gaan, krijgen straks automatisch een rijontzegging opgelegd. Als deze automobilist van de rechter een jaar of langer niet meer mag rijden, dan raakt hij zelfs zijn rijbewijs definitief kwijt. Deze notoire verkeersovertreders moeten dan opnieuw rijexamen doen.



Dat is de kern van het nieuwe, zogenoemde puntenrijbewijs dat de ministers Donner (Justitie) en Peijs (Verkeer) willen invoeren. Het wetsvoorstel waarin dit wordt geregeld, hebben de twee bewindslieden inmiddels naar alle betrokken instanties gestuurd voor een advies.



Ernstige overtredingen die straks meetellen voor het puntenrijbewijs, zijn rijden onder invloed, grove snelheidsovertredingen en het veroorzaken van zware verkeersongevallen.



Met de maatregelen wil het kabinet de hardleerse wegpiraten die opnieuw een ernstige overtreding begaan, keihard aanpakken.



Kennelijk hebben zij van hun eerste fout niet geleerd en daarom moeten zij veel harder worden bestraft, vinden Donner en Peijs. „Deze wegpiraten die opnieuw een verkeersdelict begaan, vormen een grote bedreiging voor de verkeersveiligheid”, aldus de twee bewindslieden, die hopen dat van het nieuwe puntenrijbewijs een afschrikkende werking uitgaat. „Een gewaarschuwd mens telt voor twee.”



Relatief lichte verkeersovertredingen, zoals tien kilometer te hard rijden, tellen niet mee voor het puntenrijbewijs. Iemand moet straks ernstig de fout in zijn gegaan en voor deze overtreding voor de rechter verschijnen. Bovendien moet hij voor deze overtreding staande zijn gehouden door de politie, zoals bij een verkeerscontrole. Een snelheidsovertreding waarbij een automobilist met vijftig kilometer te hard over de snelweg zoeft en daarvoor alleen wordt geflitst, telt niet mee voor het puntenrijbewijs.



Een dergelijke maatregel zou volgens Donner namelijk te fraudegevoelig zijn, omdat de kentekenhouder zou kunnen zeggen dat hij niet achter het stuur heeft gezeten.



Rechters kunnen bij verkeersovertredingen nu een rijontzegging opleggen, maar straks wordt dat verplicht. Deze verplichting gaat overigens alleen voor drie categorieën gelden, namelijk de ernstige snelheidsovertredingen, het rijden onder invloed en het veroorzaken van een zwaar verkeersongeluk, waarbij bijvoorbeeld slachtoffers vallen. Donner en Peijs hebben voor deze overtredingen gekozen omdat ze het meeste gevaar opleveren voor de verkeersveiligheid. Bij deze delicten krijgt een automobilist en bromfietser een aantekening. Maakt de wegpiraat vervolgens weer een overtreding uit deze categorie, dan krijgt hij meteen een rijontzegging. Mag hij van de rechter minimaal een jaar niet in de auto rijden, dan is hij zijn rijbewijs definitief kwijt.



Donner en Peijs peinzen er overigens niet over om voor verkeersgebruikers een uitzondering te maken die voor hun beroep hun rijbewijs nodig hebben, maar privé in de fout gaan. Dus ook een vrachtwagenchauffeur die in zijn eigen auto voor de tweede keer zwaar de fout ingaat, kan zijn rijbewijs kwijtraken.



Volgens het kabinet is de nu voorgestelde maatregel eenvoudig en leidt het niet tot administratieve rompslomp. In het huidige administratiesysteem van justitie worden de verkeersovertredingen namelijk al precies bijgehouden. Straks hoeft er alleen nog worden aangetekend of het hier om een delict gaat dat voor het puntenrijbewijs meetelt.



Een Kamermeerderheid van CDA en PvdA heeft al meerdere malen aangedrongen op de invoering van het puntenrijbewijs. Begin dit jaar heeft minister Peijs laten weten dat zij haar bezwaren voor een dergelijk systeem opzij had gezet en dat zij zich toch kon vinden in een door het CDA, haar partij, voorgesteld puntenrijbewijs. Absolute voorwaarde voor het kabinet was wel dat het systeem eenvoudig zou worden en niet tot grote bureaucratie zou leiden.

 
 
Bron: Bron:  De Telegraaf (login pagina)
 
  12-8-2004  


|

FlitsKaart