Uitspraak rechter legt bom onder jakkerbon





 

AMSTERDAM - In Limburg is, na een opmerkelijke uitspraak van de rechter grote twijfel ontstaan over de methode om snelheidsovertreders te flitsen. De rechtbank in Roermond heeft twee snelheidsboetes vernietigd, omdat de controle vanuit een verkeerde hoek plaatsgevonden zou hebben. Deze uitspraak zou weleens een bom kunnen leggen onder de voor vele miljoenen aan snelheidsboetes, die elk jaar in ons land worden uitgedeeld.

De kwestie werd vorige week aangekaart door Limburger Clemens Meerts uit Baexem, die als ex-vrijwilliger van de politie zelf belast was met radarsnelheidscontroles. Volgens hem hanteren veel agenten niet de vereiste juiste hoek om een hard rijdende auto op de foto vast te leggen, waardoor het te hard gereden aantal kilometers danig kan afwijken.




Foto Flitsservice


Correcties

"Het kan te hoog of te laag zijn", zegt Meerts. "Maar in elk geval niet juist. Je kunt dat goed zien als je een sjabloon op de foto's legt. De foto moet onder een hoek van 20 graden gemaakt zijn. Met de correcties die dan toegepast worden gaat het mis. Iemand kan 55 hebben gereden terwijl hij beboet wordt voor 65."

De rechter stelt hem nu in het gelijk en verwees zijn twee snelheidsboetes naar de prullenbak. Meerts (28), belastingjurist, heeft inmiddels nog zeven willekeurige zaken van op de bon geslingerde vrienden en bekenden bij de kantonrechter aanhangig gemaakt. Volgens hem zijn er door de snelheidscontroleurs ook bij de andere zeven precies dezelfde fouten gemaakt.

"Probleem is vaak dat je als agent niet kunt meekijken in een zoeker" , zegt hij. "En men parkeert de radarauto scheef. Elke foto moet volgens het boekje nauwkeurig bekeken worden, maar in de praktijk gebeurt dat helemaal niet. Justitie weet drommels goed dat het juridisch niet door de beugel kan maar ach, wie maalt erover? Niemand. En hoeveel mensen weten dit?" Volgens Meerts moet een geflitste auto juist in de rechterhelft van de foto in beeld staan. De toegepaste meethoek kan aan de hand van een aantal kenmerken worden afgeleid van de foto. "Ik heb geen aversie tegen snelheidscontroles. Vind het zelfs een goede zaak uit oogpunt van verkeersveiligheid. Maar iemand beboeten moet wel op een eerlijke manier gebeuren." Politiezegsman Peter van Raaij van het korps Limburg-Noord noemt de lezing van Weerts onzin. "Onze mensen zijn goed opgeleid en speciaal getraind om die juiste hoek te kunnen bepalen. Er kan best weleens iets fout gaan, we zijn allemaal mensen en niet roomser dan de paus. Met de methode is niks mis. Alle flitspalen worden bovendien elk jaar geijkt."

 
 
Bron: De telegraaf
 
  3-9-2004  


|

FlitsKaart