Vader krijgt BPM als boete bij noodrit / Rotter kunnen wij niet zijn2741x

Een Nederlandse vader die zijn zoontje met spoed moest ophalen, krijgt onverwacht een belastingaanslag van duizenden euro’s, omdat hij daarvoor een auto met Belgisch kenteken van familie had geleend.

Het ritje vanuit België naar Nederland, waar de vader werd aangehouden, kostte hem in Nederland 6066 euro, de volledige importbelasting op de auto.

Dat blijkt uit een in belastingvakblad Fiscaal up to Date gepubliceerde uitspraak, die daarmee voor het eerst is vrijgegeven. Niet de eigenaar, maar degene die de buitenlandse auto in Nederland bestuurt, krijgt de importaanslag opgelegd.

De Brabantse vader had geen eigen auto, maar werd in België gebeld omdat zijn kind in Nederland snel hulp nodig had. Daarop kreeg hij de sleutels van de Belgische auto. Op weg naar zijn kind werd hij in Nederland vanwege zijn snelle rit geflitst door een controleauto van de Belastingdienst en aangehouden.

Omdat hij reed met een buitenlands kenteken in Nederland, krijgt de man de gehele aanschafbelasting voor nieuwe auto’s berekend, 6066 euro. De wet staat het volgens het gerechtshof Den Bosch namelijk niet toe de heffing in een noodsituatie te schrappen. Bovendien mag de vader de kosten niet verhalen op de eigenaar van de auto.

Zoeken naar LJN BD3369

Bron:  De Telegraaf (abonnee gedeelte)

Melder: Maserati Teun

Share on Twitter Share on Facebook Share on Whatsapp Share on Telegram