Veel flitspalen in België opzettelijk vernield1122x

In België, en dan met name in Vlaanderen is de flitspaal bepaald niet populair. Er werden de afgelopen zes jaar dan ook niet minder dan 210 flitspalen opzettelijk vernield. In de meeste gevallen werden ze bewerkt met een koevoet, in brand gestoken of beschoten. De daders worden zelden of nooit gepakt.

Volgens het Nieuwsblad wil de Vlaming van geen flitspalen weten. In heel Vlaanderen staan er nu 1.400 flitspalen, maar sinds 2005 zijn er nu dus al 210 beschadigd en vernield. "Ze zijn niet populair, en ze zullen dat wellicht ook niet worden", zegt staatssecretaris voor Mobiliteit Etienne Schouppe (CD&V).

De daders gebruiken af en toe zware middelen om de gewraakte palen onklaar te maken. De afgelopen zes jaar werden 47 palen met een koevoet bewerkt. In evenveel gevallen werd verf gebruikt om de paal het zwijgen op te leggen, en er werden 43 palen in brand gestoken.

Beschoten

In 19 gevallen werden de flitspalen beschoten en in 14 gevallen werd het toestel en/of de hele paal simpelweg verwijderd. De daders zijn in de meeste gevallen niet bekend en konden derhalve ook niet worden vervolgd.

"Puur vandalisme", noemt Schouppe het. "Voorkomen is moeilijk, al wil ik er op wijzen dat de straffen strenger zijn dan sommigen durven denken."

Fors prijskaartje

Wie een flitspaal vernietigt, moet niet alleen de paal vergoeden - prijskaartje: 70.000 euro - maar riskeert ook een celstraf en een boete die kan oplopen tot 27.500 euro.

In Wallonië, waar er ook een flink stuk minder staan, springen de weggebruikers iets voorzichtiger om met de gewraakte camera’s. Sinds 2008 werden er in het Franstalige deel van België welgeteld ... vier 'radars' vernield.

Bron:  Telegraaf

Melder: King Nike

Share on Twitter Share on Facebook Share on Whatsapp Share on Telegram