Veel geweld tegen A’damse politieagenten613x

In de regio Amsterdam waren vorig jaar 1800 incidenten tegen politieagenten of andere opsporingsambtenaren. In een kwart van de gevallen ging het om fysiek geweld, de andere keren was er sprake van belediging en bedreiging. Ambtenaren werden 146 keer mishandeld. Dat zei korpschef Bernard Welten van de politie Amsterdam-Amstelland maandag tijdens zijn nieuwjaarstoespraak. Ondanks deze cijfers is de hoofdstad volgens Welten veiliger geworden...

Onduidelijk is hoeveel incidenten tegen agenten of toezichthouders er in 2007 in de hoofdstad en omgeving waren. In november bleek uit landelijk onderzoek van de Vrije Universiteit in Amsterdam in ieder geval dat het aantal beledigingen van politiemensen tussen 1996 en 2007 toenam met 600 procent.

“Ik vind dat de beschaving voorbij”, aldus Welten. “Mijn collega’s op straat spannen zich tot het uiterste in voor mensen die om welke reden dan ook hulp nodig hebben. En zij verdienen het dan ook niet om zo bejegend te worden. Dat is stank voor dank.”

De korpschef maakte verder bekend dat het aantal overvallen op woningen in de regio in 2008 met ruim 18 procent steeg tot 124. Volgens Welten is de impact hiervan op slachtoffers “enorm”. De politie gaat er dit jaar dan ook extra aandacht aan besteden. Diefstal van bromfietsen of scooters kwam vorig jaar 2015 keer voor, 29 procent meer dan in 2007. Vaak worden de gestolen voertuigen daarna gebruikt bij bijvoorbeeld overvallen.

Het aantal incidenten tegen homo’s steeg van 234 tot 300. Volgens Welten komt dit mede doordat de politie slachtoffers heeft opgeroepen vaker aangifte te doen. Overigens nam het aantal van deze misdrijven waarbij geweld werd gebruikt af van 79 tot 54.

Er waren ook vrij veel vormen van criminaliteit die vorig jaar minder vaak voorkwamen. Zo waren er bijna 5800 aangiften van geweldsdelicten, ruim 5 procent minder dan in 2007. Het aantal gevallen van zakkenrollerij en geweld in het openbaar daalde met 20 procent.

Het aantal overvallen op winkels daalde met ruim 10 procent tot 370. Dit komt mede doordat de politie deze misdrijven vorig jaar hard aanpakte. Zo werden gebieden waar veel overvallen op middenstanders voorkomen goed in de gaten gehouden, onder meer met politiehelikopters.

Het totale aangiften dat de Amsterdamse politie vorig jaar binnenkreeg nam in 2008 af met 1,5 procent tot ruim 93.000. Volgens Welten betekent dit dat de criminaliteit in de regio voor het negende jaar op rij is gedaald.

Bron:  de Telegraaf.nl

Melder: bx gek

Deel op Twitter Deel op Facebook Deel met Whatsapp Deel met Telegram