Veel vaker kentekens opgevraagd





 

Het aantal informatieverzoeken over kentekens door politie en justitie is het afgelopen jaar verdubbeld. De Rijksdienst Wegverkeer gaf in 2013 bijna twee miljard keer informatie over een bepaald kenteken.

De verzoeken gingen vooral om auto's die geflitst waren. De RDW verstrekt standaard dagelijks gegevens aan het Landelijk Parket over kentekens van geflitste auto's. Maar politie en het Openbaar Ministerie kunnen ook online gegevens opvragen van auto’s waar iets mee aan de hand is.

Dat gebeurt vaak naar aanleiding van controles waarbij de politie langs de weg kentekens scant. Dat kan simpelweg gaan om een APK die verlopen is, maar de politie speurt ook naar criminelen, zoals drugskoeriers. De Belastingdienst vroeg vorig jaar juist minder gegevens op.

De Telegraaf schreef: Gemiddelde automobilist 250 keer gecontroleerd

Het kenteken van de gemiddelde Nederlandse automobilist is vorig jaar 250 keer gecontroleerd door politie en justitie. In totaal werd ruim twee miljard keer een kenteken opgevraagd bij de Dienst Wegverkeer RDW.

Het enorme aantal controles is een gevolg van het groeiende woud aan politiecamera's boven de snelweg, in de stad en op parkeerplaatsen, schrijft het Noordhollands Dagblad.

De kentekens worden vooral nagetrokken bij trajectcontroles en automatische nummerplaatregistratie (ANPR). Daarbij worden de kentekens van passerende voertuigen automatisch gescand om deze te vergelijken met lijsten met kentekens waarmee iets aan de hand is. Volgens de politie wordt de informatie meteen verwijderd als er geen sprake is van een overtreding.


 
 
Bron: RTL Nieuws
 
  5-8-2014  


|

FlitsKaart