Verhoging boetes schiet doel voorbij





 

De verhoging van de verkeersboetes per 1 januari 2011 met 15 procent heeft een storm van protest opgeleverd. Telegraaflezers klagen op de krantensite vooral over het feit dat de automobilist als melkkoe wordt gebruikt. Ze vinden daarbij steun van deskundigen, Kamerleden en de ANWB.

Hogere boetes zijn om de schatkist te spekken

VIDEO De Telegraaf ging de straat op om automobilisten te vragen wat ze van de hogere verkeersboetes vinden. ’Het heeft niets met de verkeersveiligheid te maken’ aldus een automobilist.

SP-Kamerlid Bashir: "Ik vind dat verkeersboetes het doel moeten hebben om het verkeer veiliger te maken. Niet om het begrotingstekort te verkleinen. Het is ook niet aangetoond dat het verkeer steeds veiliger wordt als je de boetes verhoogt." Datzelfde denkt Maria Kuiken, verkeerspsycholoog bij advies- en ingenieursbureau DHV. "De verhoging van verkeersboetes met 15 procent heeft geen positief effect op de verkeersveiligheid."

Stress

Kuiken meent zelfs dat het kan leiden tot gevaarlijkere verkeerssituaties. De psychologe denkt dat verkeersdeelnemers weliswaar selectief hun gedrag aanpassen (bijvoorbeeld in de buurt van flitspalen), maar daarna des te harder het gaspedaal intrappen. "Het verhogen van verkeersboetes is ingestoken op negatief gedrag. Dat veroorzaakt, naast een vollere schatkist, voornamelijk ergernissen en frustraties bij burgers. En dit leidt weer tot meer stress in het verkeer, wat bijdraagt aan onveilige verkeerssituaties."

Ook de ANWB is erg kritisch. "Wij horen geen argumenten om harder te gaan straffen. Boetes zijn er om de verkeersveiligheid te vergroten en het is de afgelopen jaren juist veiliger geworden op de weg. Door ze te verhogen geeft de overheid een verkeerd signaal af", zegt een ANWB-woordvoerder. Ook denkt hij dat het werk op straat voor de agenten er niet prettiger op wordt. "Een diender die een bekeuring uitdeelt, zal sneller het argument naar het hoofd geslingerd krijgen dat het alleen om het geld te doen is."

Demissionair minister Hirsch Ballin gaf gisteren na het kabinetsbesluit toe dat de verhoging van de boetes mede het gevolg is van het feit dat er te weinig geld aan verkeersboetes binnenkomt. "Er is minder opbrengst uit boetes en transacties dan eerder geraamd. Door deze maatregel wordt het gat wat minder."

De Kamerfracties van VVD en PvdA vinden dat een gekke redenering. "Dat zou betekenen dat als er elk jaar minder aan boetes binnenkomen, die elk jaar verdubbelen. Boetes zijn er om af te schrikken", zegt VVD-Kamerlid Aptroot. Ook Dijksma van de PvdA vindt de redenering vreemd. "Dat betekent dat we het feit dat mensen minder boetes krijgen als het ware afstraffen met een verhoging."

 
 
Bron: Telegraaf
 
  9-4-2010  


|

FlitsKaart