Verkeer- en vervoersplan een jaar vertraagd





 

DEN HAAG (ANP) - Minister De Boer van Verkeer en Waterstaat moet opnieuw alle overleg- en inspraakprocedures doorlopen om een nieuw Nationaal Verkeers- en Vervoersplan (NVVP) naar de Tweede Kamer te mogen sturen.



Dat is een lelijke tegenvaller voor CDA en VVD die eind april het NVVP van toenmalig minister Netelenbos wegstemden, maar wel inzetten op een snel nieuw plan. De landsadvocaat is echter van mening dat alle procedures opnieuw moeten worden doorlopen. De Boer zet nu in op ,,een snelle maar zorgvuldige behandeling", zo meldde een woordvoerster dinsdag. Het nieuwe NVVP gaat nu op zijn vroegst mei volgend jaar naar de Kamer.



Wettelijke basis



Het NVVP moet de wettelijke basis vormen voor alle verkeersprojecten tot 2020. Allerlei uitgangspunten uit het plan zijn in feite al in beleid verwerkt, maar rond sommige projecten die de komende jaren zijn gepland ontstaan onzekerheden. ,,De gevolgen zijn zeer ingrijpend" en de onzekerheid leidt ,,altijd tot vertraging", zei een woedende Netelenbos nadat haar plan was weggestemd.



CDA en VVD vonden het NVVP financieel niet goed onderbouwd en te weinig ambitieus. Zo vonden de partijen het voornemen dat auto\'s in de spits overal zestig kilometer per uur moeten kunnen rijden te slap. Zij pleitten voor een garantiesnelheid van minimaal tachtig per uur.



CDA-Tweede-Kamerlid Eurlings weigert echter van een tegenvaller te spreken nu hij een jaar op het nieuwe plan moet wachten. ,,Sneller was beter geweest, maar er zijn nog nergens problemen ontstaan en die verwacht ik ook niet", laat hij vanaf zijn vakantieadres in Zuid-Portugal weten. De Boer gaat nu eerst de prioriteiten uit het regeerakkoord in het NVVP verwerken. Zo zetten CDA, LPF en VVD bijvoorbeeld in op bredere wegen. Daartoe gaat volgens het ministerie ,,zo snel mogelijk" een spoedwet Wegverbreding naar de Raad van State, zodat deze komende zomer behandeld kan worden.

 
 
Bron: Trouw
 
  17-8-2002  


|

FlitsKaart