'Verkeerscrimineel' afgestraftx

De officier van justitie was snoeihard in zijn oordeel: Bredanaar D.N. (23) is een 'verkeerscrimineel' die met zijn 'schandelijke weggedrag' de levens van anderen in gevaar brengt. "In de gevangenis hoort u thuis, zeker niet op de weg."De verdachte ziet in dat hij op 4 oktober vorig jaar op de A58 bij Etten-Leur 'absoluut een grote fout' maakte. In de haast was hij op weg naar Roosendaal maar het gaat N. niet rap genoeg. Hij haalt via de vluchtstrook rechts in, zit op de bumper van een auto en moet vervolgens naar eigen zeggen hard op de rem.

"De wagen voor mij remde ineens. Ik wilde een aanrijding voorkomen dus remde ik ook", aldus N. voor de Bredase rechtbank. Een tel later vond zijn voet weer het gaspedaal. Wederom rechts inhalend, stoof hij weg. Dat achter hem inmiddels een kettingbotsing gaande was, zag de Bredanaar niet.
De roekeloosheid schoot politierechter mr. H. Alferink goed in het verkeerde keelgat. "Toen ik het dossier las, kreeg ik al het beeld voor ogen van zo'n agressieve wegpiraat."

Door zijn manoeuvres op 4 oktober moest N. zijn rijbewijs inleveren. Maar dat weerhield hem er niet van op 16 november ladderzat in de auto van zijn moeder te stappen en bij het net verbouwde Chinese restaurant aan de Bredase Korte Ploegstraat binnen te rijden.

Het deed bij de officier van justitie de deur dicht. Hij eiste zes maanden gevangenisstraf en een rijontzegging van liefst vijf jaar. Waarop advocaat mr. M. Buntsma betoogde dat zo'n strafeis misschien 'past bij de emoties die in de maatschappij te beluisteren zijn'. "Maar u weet ook dat hij geen beter mens wordt van gevangenisstraf. Laat hem in z'n vrije tijd onbetaald werken."

De rechter volgde die suggestie. De straf: vier jaar ontzegging van de rijbevoegdheid, tweehonderd uur werkstraf en als stok achter de deur drie maanden voorwaardelijke gevangenisstraf.

Bron:  Bn DeStem

Melder: Gz

Deel op Twitter Deel op Facebook Deel met Whatsapp Deel met Telegram