Verkeershufters aangepakt





 

Politie, justitie en het ministerie van Verkeer en Waterstaat werken aan een landelijk plan van aanpak tegen notoire wegpiraten.

Gedacht wordt aan een centraal meldpunt waar weggebruikers hun beklag kunnen doen over verkeershufters.

Een andere mogelijkheid is het opstellen van een landelijke lijst van veelplegers. De bedoeling is dat de verkeerspolitie hen extra in de gaten gaat houden.

Een beperkt aantal politiekorpsen experimenteert al met verschillende maatregelen tegen verkeershufters. Na de zomer moeten de maatregelen worden gepresenteerd.

De politie Brabant-Noord werkt inmiddels al met een top-vijftig van meest asociale automobilisten. Zij worden extra hinderlijk gevolgd. Een proef met het ’stalk-beleid’ in Oss bleek eerder succesvol. Het aantal overtredingen van de tien grootste wegpiraten uit die plaats daalde door de nieuwe methode met ruim veertig procent.

Het ministerie van Verkeer en Waterstaat laat weten ’een groot voorstander’ te zijn van een landelijke invoering van de Brabantse aanpak. Of het zover komt, hangt echter af van politie en justitie, aldus een woordvoerster. "Als het aan ons ligt wordt deze aanpak straks in iedere politieregio gemeengoed. Maar het is aan de politie om daarvoor het licht op groen te zetten. Zij moeten beoordelen of het haalbaar is."

Een andere optie die de politie bestudeert is een centrale ’kliklijn’ waar weggebruikers hun beklag kan doen over hufterig verkeersgedrag. In onder meer Limburg en Friesland hebben politie en justitie de afgelopen jaren al successen geboekt met regionale meldpunten voor verkeersaso’s.

 
 
Bron: Brabants Dagblad
 
  6-10-2009  


|

FlitsKaart