Verkeershufters uit Oss: 9 mannen en 1 vrouw





 

De politie Brabant-Noord is tevreden over de resultaten van de landelijke unieke actie tegen de Osse verkeershufters. Sinds de start op 1 december 2007 zijn 11 processen-verbaal uitgeschreven tegen chauffeurs uit de top tien van verkeershufters.

Zie ook: Politie zet jacht in op hufters en klojo’s

Drie raakten hun rijbewijs kwijt; één van hen is gesnapt omdat hij toch weer achter het stuur kroop. Nadat hij vier openstaande boetes (450 euro) betaalde kreeg hij zijn rijbewijs terug.

Nummer negen heeft intussen zoveel op zijn kerfstok dat bij een volgende overtreding zijn voertuig in beslag genomen wordt. Nummer vijf heeft zoveel boetes openstaan, dat hij zijn voertuig kwijtraakt als hij niet over de brug komt.

Twee top tien-chauffeurs komen in aanmerking voor een ’educatieve maatregel alcohol’, een driedaagse cursus van het CBR. De overtreder draait zelf voor de kosten op: 665 euro. Daar komt de boete voor de overtredingen nog bij. Wie weigert, zit plots met een ongeldig rijbewijs.

De jongste in de top tien is geboren in 1984. De oudste is van 1960.

Projectleider Edwin Verberkt ontkent dat er bekende Ossenaren op de lijst zouden staan. Wel één vrouw, op nummer vier. Volgens Verberkt en zijn collega Luijten is dat aardig representatief. "Mannen hebben er toch meer een handje van dan vrouwen. Hoewel dames ook nogal eens geen gordel dragen of met een glas op achter het stuur zitten."

De top tien is samengesteld op basis van gegevens uit politiedossiers van verkeersmisdrijven en van het Centraal Justitieel Incasso Bureau, de instantie die verkeersboetes int. Alle in 2006 bekeurde Ossenaren kwamen op een lijst. Van hen kregen er 75 een brief met een waarschuwing. De top tien-chauffeurs zelf kregen ook nog individueel de wijkagent op bezoek. Sommigen reageerden daar volgens Verberkt heel gelaten op. Anderen wuifden het weg: ’Je doet maar’. Iemand met een bedrijf zei wel veel bonnen te krijgen, maar nooit zelf achter het stuur van zijn busjes te zitten.

Madelon Jansen van de politie Brabant Noord: "Hoe zwaarder de overtredingen, hoe hoger op de lijst."

De lijst bestond uit 22.000 bekeurde Ossenaren: grofweg één bekeuring per drie inwoners. "De mensen in de top tien brachten het samen alleen al tot 250 bekeuringen ", zegt Verberkt. Want dat zijn chauffeurs die het bestaan in een jaar tijd 20 tot 35 boetes bijeen te sprokkelen. Zes van de tien waren al bekend bij de politie, ééntje is een veelpleger, met ook andere vergrijpen op zijn kerfstok. "Het zijn mensen, die op de weg maar in de fout blijven gaan."

Verberkt is overtuigd van het psychologisch effect van het hufterproject. "Ze balen van de grotere pakkans. Meestal rijden ze niet zoveel, want over het algemeen hebben ze geen baan. We treden ze nu met open vizier tegemoet. Ze dienen te beseffen, dat het plegen van overtredingen niet de standaard kan zijn. Tot nu toe betaalden ze hun boete en dan was voor hen de kous af."

Het project trekt ook landelijk de aandacht. Minister Eurlings wil mensen die zich hufterig gedragen een verplichte gedragscursus opleggen. En in Oss vinden ze, dat er alle aanleiding is om straks in andere politieregio’s met het hufterproject te beginnen.

 
 
Bron: Brabants Dagblad
 
  23-2-2008  


|

FlitsKaart