Verkeersovertreders Nigeria verplicht naar psychiater





 

UTRECHT - Nigeriaanse verkeersovertreders die worden betrapt moeten voortaan een bezoek brengen aan een psychiater. Het ministerie van verkeer hoopt zo een einde te maken aan de 'gekte' op de wegen. Vooral in de Nigeriaanse hoofdstad Lagos zit het verkeer vaak muurvast en halen automobilisten levensgevaarlijke toeren uit om op tijd op de plaats van bestemming te komen.



Om automobilisten weer bij zinnen te krijgen, heeft het ministerie de politie opdracht gegeven iedere verkeersovertreder te arresteren, zijn voertuig in beslag te nemen, hem een boete van 25.000 naira (170 euro) op te leggen en hem te onderwerpen aan een psychiatrisch onderzoek om erachter te komen of hij wel helemaal goed bij zijn hoofd is. De overtreder krijgt zijn auto pas terug als hij een certificaat heeft van een van de drie psychiatrische klinieken in Lagos, waarin staat dat hij mentaal in orde is. Honderden automobilisten zijn al psychiatrisch onderzocht, meldde het ministerie donderdag.



Het verkeer in Lagos is een nachtmerrie. Forensen staan op weg van huis naar hun werk vaak uren en soms zelfs dagen in de file. Een rit van de buitenwijken naar het vliegveld, dat bij lege wegen een half uurtje in beslag zou nemen, duurt vier tot vijf uur. Veel automobilisten in Lagos kiezen er daarom voor de bochten af te snijden of zich niets van de voorgeschreven rijrichting aan te trekken. Zo veroorzaken zij ongelukken en nog meer files.



De invloedrijke krant The Guardian laat geen spaan heel van het nieuwe beleid van het ministerie. Volgens de krant probeert de overheid alleen maar geld te verdienen met de nieuwe regels en sluit zij bovendien de ogen voor de belabberde staat waarin de wegen zich bevinden. De wegen van Lagos zitten vol gaten en lopen bij regenbuien onder omdat de goten verstopt zitten met vuilnis.



Het is niet de eerste keer dat de Nigeriaanse overheid verregaande maatregelen neemt om de verkeerschaos onder controle te krijgen. Begin jaren '80 voerde de toenmalige militaire junta een systeem in waarbij auto's met even kentekens op dinsdag en donderdag de weg op mochten en auto's met oneven kentekens op maandag, woensdag en vrijdag. Het haalde weinig uit: de meeste automobilisten negeerden de maatregel of schaften een dubbel setje nummerplaten aan.

 
 
Bron: Tiscali
 
  20-6-2003  


|

FlitsKaart