Verkeerspolitie komt pas als de weg deugt





 

DOORWERTH - Wegbeheerders kunnen alleen op handhaving van de regels door de verkeerspolitie rekenen als de weginrichting deugt.Anders komt de politie niet.
„Met een bord ‘60’ ben je er niet“, zegt teamleider Leendert Otten van het Verkeershandhavingsteam (VHT) van de politieregio Gelderland-Midden.



Zijn team opereert vanuit het politiebureau aan de Van der Molenallee in Doorwerth. Hij wil werken aan contrete afspraken over weginrichting en eventuele handhaving van de maximumsnelheid door zijn agenten.



„Een automobilist moet weten welk snelheidsregime er ter plekke geldt. Dat moet je ook aan de weg kunnen aflezen. Eén bord heb je zo gemist in het verkeer. Het is de taak van de wegbeheerder om met de weggebruikers te communiceren. Als dat goed gebeurt, dan kan de politie met opgeheven hoofd hardrijders een bon geven. Maar wanneer een weg niet goed is ingericht, kunnen er discussies ontstaan.“



Veel gemeenten richten wijken en gebieden in als dertig- of zestigkilometerzone, ook de gemeente Renkum doet dat op meerdere plekken. Op veel wegen (Telefoonweg bij Renkum en de Wolfhezerweg bijvoorbeeld) mag maximaal zestig kilometer per uur gereden worden. Daarnaast zijn er extra fietssuggestiestroken op het wegdek van veel wegen aangebracht.



Het VHT controleert sinds een paar jaar extra in dertig- en zestigkilometerzones. Ze doen dat op basis van klachten die via gebiedsagenten binnenkomen. Twee agenten van het team subjectieve verkeersonveiligheid gaan dan ter plekke controles houden.



Dit team is zo succesvol dat Otten een uitbreiding van dit speciale team voorbereidt.



Toch zou hij deze agenten niet rücksichtslos inzetten. Ze komen niet, als de weg niet volgens de regels van het nationale verkeersinstituut CROW is ingericht.



„Als een weg niet goed is ingericht, dan is dat het probleem van de wegbeheerder“, oordeelt Leendert Otten. Te weinig geld is een bekende klacht voor hem. Otten heeft nog wel wat tips voor gemeenten die voor weinig veel effect willen sorteren. „Zet bloembakken neer op de weg“, suggereert de Doorwerthse VHT- teamleider. „Of richt een weg juist heel sober in, zodat het verkeer merkt dat er iets aan de hand moet zijn.“

 
 
Bron: De Gelderlander
 
  27-7-2006  


|

FlitsKaart