Videoauto nieuwste wapen Drentse politie





 

Assen -Het verkeershandhavingteam Boetegeld = Sneugeld van de politie in Drenthe heeft gisteren een onopvallende surveillanceauto in gebruik genomen. De auto is uitgerust met videoapparatuur om het gedrag van de weggebruiker te registreren. De politie Drenthe heeft twee politiemensen opgeleid voor het uitvoeren van de VROS (Video Registratie Onopvallende Surveillance).



Vooral automobilisten of motorrijders die geregeld extreem te hard rijden en zich veilig voelen door radardetectoren of met de kennis waar regelmatig controles worden gehouden, zijn een prooi voor de videoauto. Al rijdende worden het gedrag en de gemiddeld gereden snelheden over een langere afstand op video vastgelegd.



"Het is vooral onze bedoeling om aan de hand van de opgenomen beelden de weggebruiker te confronteren met hun fouten. Dat die fouten ook geld kosten in de vorm van een boete, mag duidelijk zijn. Maar ten eerste gaat het ons erom dat dergelijke fouten niet meer gemaakt worden", zegt Dick van Schaik. Hij is een van de geselecteerden die met de nieuwe lichtblauwe Fiat Stilo (vijf cilinder, 2400cc, 170 PK met een topsnelheid van 240 kilometer per uur) dagelijks door Drenthe toert. Samen met zijn collega Willem Wattimena, die achter het stuur zit, rijdt Dagblad van het Noorden een tijdje mee.



Vanaf het bureau aan de Beilerstraat in Assen gaat het naar de A28. "Daar kun je op ieder deel van welke dag dan ook foute rijders uit het verkeer plukken", zegt Van Schaik. Al snel dient zich een eerste kandidaat aan. De Stilo volgt en registreert de snelheid. "Laat maar lopen Willem. Die rijdt wel iets te hard, maar verder geen bijzonderheden." Bij Beilen wordt de videoauto ingehaald door een snel uitziende Laguna. "Er achteraan, even zien wat die wil." Na zo'n twintig kilometer wordt duidelijk dat de bestuurder zijn richtingaanwijzer vrijwel niet gebruikt. "Dat kan niet. Verlichting is het enige communicatiemiddel op je auto ten opzichte van je medeweggebruikers. We zetten hem aan de kant'', geeft Van Schaik aan.



De bestuurder wordt vervolgens geconfronteerd met zijn rijgedrag en schudt met zijn hoofd. "Je hebt gelijk, dat kan eigenlijk niet, maar je bent je er onvoldoende van bewust", zegt hij in een reactie.



"Dat is nu precies waar het om draait", zegt Van Schaik. De man krijgt daar een boete van 28 euro voor. Wat betreft het te hard rijden wordt een oogje dichtgeknepen. "We zijn er niet om deze lieden aan te pakken, het gaat ons om asociaal weggedrag of gevallen zoals dit waarbij duidelijk is dat de man weer even teruggezet moet worden in de schoolbanken."



De beboete man is het eens met de bekeuring. "Eigenlijk zou je, als je langer dan vijftien jaar een rijbewijs hebt, een soort van terugkomdag bij het CBR moeten hebben", zegt de aangehouden D. Bankers uit Groningen. "Er zijn zoveel kleine dingen die je in de loop der tijd laat liggen." Hij vindt bovendien dat de agenten van het project Boetegeld = Sneugeld hem op een juiste manier op zijn fouten hebben gewezen. Bankers: "En dat kost een beetje geld."





Het vermoedelijke kenteken is: 09-JZ-PR

 
 
Bron: Dagblad v/h Noorden
 
  19-2-2003  


|

FlitsKaart