Voor 200 miljoen euro aan km-tellers teruggedraaid





 

AMSTERDAM - Er duiken steeds vaker auto's op waarvan de kilometerteller aantoonbaar is teruggedraaid. Consumenten die bij garagebedrijven of autohandelaren een occasion met een gemanipuleerde teller kochten, hebben daardoor vorig jaar tussen de 150 en 200 miljoen euro te veel voor hun auto's betaald.

Ruim 200.000 auto's, ruim 5 procent van het Nederlandse wagenpark, rijdt momenteel rond met gemanipuleerde tellers. Volgens de Stichting Nationale Auto Pas (NAP), de onafhankelijke organisatie in Nederland die kilometerstanden van auto's registreert, is er minstens met een op de twintig voertuigen gesjoemeld. De NAP wil niet alleen dat autobedrijven die zich hieraan schuldig maken strafrechtelijk worden vervolgd, maar ook bedrijfjes die adverteren met aanbiedingen om kilometerstanden terug te draaien.

Aangifte
Afgelopen week doken er bij twee autodealers opnieuw auto's op waarvan de teller soms wel 60.000 km werd teruggedraaid. De NAP zegt zoveel mogelijk kilometerstanden, ook via APK-keuringen te registreren, maar dat zij onmogelijk alle verrichtingen van autogarages kan controleren. "Wie als koper ontdekt dat er met de teller is gerommeld, moet direct bij de politie aangifte doen", aldus NAP-directeur Ernst Uildriks.

De organisatie hoopt dat het nieuwe kabinet het terugdraaien van teller strafbaar gaat stellen. "Alleen dán kun je hard optreden tegen deze vorm van oplichting. Het vervelende is dat zelfs officiële dealers en garagebedrijven zich hieraan bewust schuldig maken ", zegt Uildriks. De autobranche wil zelf ook keihard optreden tegen dealers die zich schuldig maken aan het manipuleren van kilometertellers. " Leden die gepakt worden, worden onherroepelijk geroyeerd", aldus Bovag-woordvoerder Rob Boon. "In België zijn dergelijke praktijken ook strafbaar, dus waarom stellen wij geen paal en perk aan deze praktijken?"

 
 
Bron: Telegraaf
 
  2-12-2007  


|

FlitsKaart