Voorlopig geen extra flitspalen





 

AMERSFOORT - Ondanks eerdere aankondigingen komen er voorlopig geen flitspalen bij in Amersfoort. De nieuwe verkeerswethouder voelt niets voor uitbreiding van het aantal door automobilisten gewraakte palen.



Zeker is dat het aantal verkeersongelukken met gewonden de laatste jaren met bijna de helft afnam op kruisingen waar Amersfoort flitspalen neerzette, ondanks de groei van de stad. Maar volgens wethouder H. Brink hebben de palen maar zeer lokaal effect. Je ziet dat automobilisten even 50 kilometer per uur rijden, maar daarna snel weer optrekken,?? zegt hij. De wethouder ziet daarom meer heil in mobiele politiecontroles op wisselende tijden en wisselende plekken.



Omdat er nog steeds plaatsen zijn waar hardrijders of mensen die het rode verkeerslicht negeren ongelukken veroorzaken, zijn die controles vanaf volgend jaar dan ook vaker te verwachten.



Het plan voor extra flitspalen is daarmee van de baan. Vorig jaar kondigde de gemeente nog aan dat Amersfoort er zeker tien radarkasten op vijf extra plaatsen in de stad zouden komen om te controleren op roodlicht- en snelheidsovertredingen.



Tot nu toe staan in Amersfoort 32 van dergelijke palen met gekleurde kasten op zestien kruisingen in de stad.



Een extra reden om dat aantal niet uit te breiden zijn volgens Brink de hoge kosten die met de controlemethode gepaard gaan.



Sinds Amersfoort de eerste serie flitspalen in gebruik nam, vonden duizenden automobilisten een prent op de deurmat. Maar geen van de keren dat één van de 32 camerapalen in de stad flitste leverde dat de gemeente een cent op. Inkomsten door boetes gaan regelrecht de staatskas in.



Ondertussen stak Amersfoort destijds wel zo?n half miljoen gulden in de plaatsing van de 32 palen.

 
 
Bron: Amersfoortse Courant
 
  10-5-2002  


|

FlitsKaart