Vrijspraak na onzorgvuldig onderzoek 'lasershield'





 

Groningen - De rechtbank in Groningen heeft een 44-jarige automobilist uit Lucaswolde (gemeente Marum) vrijgesproken van het illegale gebruik van een lasershield. Dit apparaat kan door automobilisten worden gebruikt om de werking van de door de politie bij snelheidscontroles gebruikte lasergun te verstoren.



Volgens de rechter heeft de politie niets gedaan met de mededeling van de man dat hij het apparaat slechts gebruikte om vanuit zijn auto zijn tuinhek automatisch te kunnen openen. Daardoor kan de rechter naar eigen zeggen niet bepalen of er opzet in het spel is geweest.



De rechtbank kwam daarmee niet toe aan de inhoudelijke vraag of het gebruik van het apparaat strafbaar was. Volgens de advocaat van de man is dit niet zo. Hij stelt dat de fout structureel bij de politie ligt. Die heeft een veel te storingsgevoelige lasergun in gebruik genomen. Het apparaat slaat bij het minste of geringste op tilt.



''Laserapparaten moeten wettelijk allemaal op dezelfde frequentie werken. Dus ook de lasergun en dat botst met allerlei apparaten die in de auto kunnen zitten'', aldus raadsman Tjalling van der Goot.



Volgens het openbaar ministerie is de man wel degelijk strafbaar en wist hij donders goed waar hij mee bezig was. Het verweer dat de apparatuur gebruikt wordt voor het openen van hekken of garages blijkt uit onderzoek van het OM op de eerste plaats in de ranglijst van smoezen te staan.




Regelgeving



In Nederland zijn diverse rechtszaken gevoerd, waarbij het openbaar ministerie enkele keren niet-ontvankelijk werd verklaard omdat de lasergun niet voorkomt in de regelgeving van de politie. De Hoge Raad heeft dit argument inmiddels nietig verklaard. Het OM moet echter nog wel aan kunnen tonen dat de gebruiker van een lasershield de opzet heeft om de werkzaamheden van de politie te verstoren.

 
 
Bron: Dagblad van het Noorden
 
  14-11-2003  


|

FlitsKaart