Vrijspraak straatracers





 

UTRECHT - Twee Utrechters en een Maarssenaar zijn dinsdag door de kantonrechter in Utrecht vrijgesproken van verstoring van de openbare orde door deelname aan straatraces. De verdachten krijgen hun inbeslaggenomen auto's terug.



Het drietal werd op 30 juni door de politie aangehouden op industrieterrein Lage Weide in Utrecht. Volgens officier van justitie M. van Leent was er sprake van "dreigende wanordelijkheden", omdat de groep waarvan zij deel uitmaakten van plan zou zijn te gaan straatracen.



Omdat het nooit was gelukt de straatracers op heterdaad te betrappen, wendde justitie zich tot de Algemene Plaatselijke Verordening, waarin ook een dreigende verstoring van de openbare orde kon worden aangepakt.



De verdachten zeiden dat ze op de bewuste avond slechts bij elkaar stonden "om elkaars wagens te bewonderen, tips uit te wisselen en voor de gezelligheid". Zij ontkenden dat zij iets met straatracen te maken hadden. Ze zouden zelfs nooit een illegale straatrace in Utrecht hebben bijgewoond.



De officier wees er echter op dat hun kentekens waren genoteerd bij eerdere bijeenkomsten waar volgens verschillende getuigen sprake was geweest van straatraces. Hij eiste dat de inbeslaggenomen wagens van de verdachten verbeurd zouden worden verklaard, maar dat de verdachten de eventuele opbrengst van de auto's boven de 1000 euro zouden terugkrijgen. Daarnaast eiste hij drie weken voorwaardelijke celstraf voor de verdachten.



Raadsman W. Ausma voerde aan dat er geen enkele aanwijzing was dat zijn cliënten op de bewuste avond wanordelijkheden pleegden of planden. De rechter was dat met hem eens. Zij sprak het drietal vrij wegens gebrek aan bewijs. Daarbij hield zij rekening met het feit dat ook in het verleden nooit door de politie was vastgesteld dat de verdachten meededen aan straatraces.



Het Openbaar Ministerie kon dinsdag nog niet zeggen of het in beroep gaat.

 
 
Bron: de Telegraaf
 
  8-6-2002  


|

FlitsKaart